Versterking competentie vissers middels training

362

In het kader van duurzaam beheer van de artisanale – of bevolkingsvisserij in Suriname heeft het onder directoraat Visserij (ODVIS) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) landelijk een trainingsprogramma voor kleine – en middelgrote vissers georganiseerd. Dit trainingsprogramma werd gefinancierd door de World Wildlife Fund (WWF). De uitvoeringsperiode van het programma duurde acht (8) maanden, verspreid over de maanden januari tot en met augustus 2018.

Het doel van het trainingsprogramma is capaciteitsversterking van het bestuur en de leden van coöperaties, alsook kleine visverwerkers en hun gezinnen. Het trainingsprogramma heeft de doelgroepen onder andere meer inzicht gegeven in het beheer van een coöperatie en hoe deze commercieel uit te oefenen. De participanten werden getraind in:

1.‘Management en groei coöperatie

2.‘Kwaliteitsstandaarden en voedselveiligheid’ en 3

3.‘Integratie management, representatie en analyse van vaardigheden en methodologie’.

De onderwerpen waarin de doelgroep getraind waren bedrijfsplanning, administratie (planning en beheer), praktijkhandelingen, voedselveiligheid en kwaliteitsstandaarden bij verwerking van visserijproducten.

De trainingen werden verzorgd op verschillende locaties te weten Galibi, Commewijne/Paramaribo, Boskamp, Coronie en Nickerie. De deelnemers van deze drie bovengenoemde training kregen aan het einde een certificaat.