Suriname maakt deel uit van de Coordinating Group of Pesticide Control Board of the Caribbean (CGPC). Deze groep bestaat uit medewerkers van de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Volksgezondheid uit het Caribisch gebied. Deze medewerkers zijn belast met de registratie en screening van pesticiden die geïmporteerd worden in hun land.

Om de samenleving bewust te maken van de voordelen, maar vooral de negatieve gevolgen bij gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, organiseert het CGPC elk jaar, in de 3deweek van september, een ‘Pesticiden Bewustwordingsweek’.

Het thema voor dit jaar is: “Verhoog voedselveiligheid. Verminder afhankelijkheid van Pesticiden, pas I.P.M. toe!”. IPM is de afkorting van Integrated Pest Managment.  Het gaat er bij IPM dus om dat telers de middelen op het juiste moment met de juiste hoeveelheid en op de juiste manier inzetten en dat zij alternatieven toepassen om ziekten en plagen te bestrijden.

Medewerkers van drie lokale brandweerposten worden dit jaar ook in de bewustwordings-sessies meegenomen. Dit vanwege het feit dat het Korps Brandweer Suriname (KBS) één van de “first responders” is en vaak genoeg grote risico lopen, blootgesteld te worden aan gevaren die gepaard gaan met chemicaliën.

Het ministerie van LVV zal dit jaar weer actief zijn tijdens de ‘Pesticiden Bewustwordingsweek’. Medewerkers van de afdeling Bestrijdingsmiddelen en de voorlichters van de ressorten van het ministerie zullen op strategische plekken in enkele districten bewustwordingsgesprekken voeren met de lokale bevolking over verantwoord gebruik van pesticiden.

Het schema met betrekking tot de activiteiten van de ‘Pesticide Bewustwordingsweek’ ziet er als volg uit:

DatumTijdPlaatsTijdPlaats
Zondag 16 september 20187.30-10.00Zondag Markt Groningen11.00-12.00KBS post Groningen
Maandag 17 september8.00-10.00Tamanredjo Centrum11.00-12.00KBS post Tamanredjo
Dinsdag 18 september8.00-12.00LelydorpPL eindhalte
Woensdag 19 september8.00-12.00Woensdag Markt Kwatta
Donderdag 20 september8.00-10.00Centrum Totness11.00-12.00KBS post Totness
Vrijdag 21 september8.00-10.00Openbare Markt Nw Nickerie11.00-12.00KBS post Nw Nickerie