‘Fitness met andere saus’

490

“Een andere saus coaching”, Dat is misschien de meest opvallende tekst voor zij die de Facebookpagina van BanelT Fitness Fun bezoeken. Verder vertellen waar deze organisatie voor staat zou overbodig zijn, want de foto’s en video’s spreken boekdelen.

Grotendeels vrouwen die onder begeleiding van gecertificeerde personal trainers hebben besloten overtollige kilo’s kwijt te raken of om juist wat aan te komen. Als bewijst prijken er een foto’s van trotse dames die hun voornaamste doel hebben bereikt. Het gaat bij BFF echter niet zozeer om afvallen of aankomen, maar om een gezonde levensstijl. Daarom promoot zij ook gezonde voeding alsook veel water drinken en krijgen leden een dieetschema mee. Hoofdtrainer en initiatiefnemer Trevor Oblein zegt het danook treffend: “BFF is een jonge en dynamische organisatie met een gezonde levensstijl als speerpunt.” Hij benadrukt dat fit zijn een keus is en BFF wil helpen die keus te maken of begeleiden wanneer die keus is gemaakt.

Waarom ‘een andere saus coaching? Oblein: “Wij proberen op een gezellige manier de fitnesslessen te geven. Trainen moet niet op een straf gaan lijken. We doen het wat losjes en strak van tijd tot tijd.” Daarvoor hebben de overige trainers net als Oblein genoeg ervaring. Coïmbra ‘Rosco’ Seedo is de directe vervanger van de hoofdtrainer, verder zijn er Karl van der Tap, Duncan R.Adipi en Reon Daparoe.

BFF is, aldus Oblein, een organisatie die zich bezig houdt met sportactiviteiten die moeten resulteren in het bevorderen van de gezondheid en een gezonde levensstijl. BFF wil vooral ook de gemeenschap helpen in de strijd tegen overgewicht (obesitas). In dit kader doet de organisatie aan zinvolle vrijetijdsbesteding en worden tal van activiteiten ontplooid. Een dezer activiteiten is de Back to School Fit A Fatu Fit camp aanstaande zaterdag 22 september om 17:00 uur op de A.V.Rodabaan op Zorg en Hoop. Dit groots evenement is in feite de afsluitingsactiviteit van de drie edities waaruit de Fit A Fatu Fit camp bestond. De twee voorgaande edities waren eerder deze maand, 8 en 2 september.

Gedurende dit jaar heeft de organisatie ook andere activiteiten gehad, zoals de 15 daagse en 30 daagse Weightloss Challenge, Weightloss Waka en de Fit Camp. Verder is men sinds kort ook actief in de slagbalsport. De organisatie heeft inmiddels zo’n 500 vrouwen onder haar paraplu gehad en staat open voor meer.

BFF wil ook bewijzen dat het onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie, WHO, waarin wordt gezegd dat Surinaamse vrouwen weinig bewegen niet klopt. “Dan kent de WHO de BFF niet”, aldus Oblein die er ook op wijst dat er in Suriname nog andere sportscholen zijn waar heel veel vrouwen trainen, zoals B-Fit. “Vrouwen zijn juist de beste sporters”, vult hij aan.

BFF stemt vooral ook af met de artsen wanneer blijkt dat iemand op advies van de dokter moet gaan sporten. Zo zijn er personen die kampten met kortademigheid of aan sikkelcel lijden. “De trainingen van BFF hebben me geholpen”, zegt Deborah A., die vanaf haar kinderjaren last heeft van kortademigheid. “De dokter zei dat ik moest afvallen en nu is die kortademigheid in mindere mate”. Dit BFF-lid vertelt dat ze bij meerdere sportscholen is langsgeweest, maar uiteindelijk bleken de resultaten beter door de motivatie en begeleiding bij BFF. Een andere vrouw kan ondanks een plaat in haar been, die zij geplaatst kreeg na een val, enthousiast meedoen met de trainingen. Zij mocht na toestemming van haar dokter in een rustig tempo aan haar revalidatie werken, hetgeen bij BFF gebeurde.

Oblein toont zich ingenomen met de vorderingen die de vrouwen boeken. Het blijft volgens hem niet daarbij. Van zij die op advise van de arts moeten sporten wordt er een dossier opgemaakt en de resultaten bijgehouden. BFF probeert ook actief te zijn op het sociaal vlak. Zo heeft de organisatie in augustus zijn bijdrage geleverd tijdens een activiteit van de Stichting Youth Get Together (YG2G), dit gebeurde door middel van een warming-up op het Onafhankelijkheidsplein gevolgd door de 5km wandelloop van YG2G.

Ook zet BFF zich in tegen het oneigenlijk gebruik van social media. Daarom dat zij begin augustus ook in zee ging met YG2G. Oblein merkt op dat er veel kostbare tijd gaat zitten in het oneigenlijk gebruik van social media; tijd die het best gebruikt kan worden om te trainen. Om zelf ook invulling te geven aan haar sociaal karakter zal BFF in de ochtend van zaterdag 22 september schoolpakketten overhandigen aan minderbedeelde schoolgaanden. Dit alles zal ook op de Rodabaan plaatsvinden. Voor de kinderen wordt het tevens een gezellige sportdag, waarbij zij aan verschillende sportactiviteiten zullen doen en voorzien worden van drank, fruit en voeding.

Uiteindelijk volgt in de middag de grootse afsluiting van de Fit A Fatu camp waar de leden ongetwijfeld naar uitkijken gezien hun enthousiaste deelname aan de trainingen de afgelopen dagen. Deze activiteit staat open voor zowel leden als niet-leden. Shirts kunnen voor SRD 40 afgehaald worden bij The Twins Gym aan de Nieuwweergevondenweg. Alle deelnemers ontvangen een fles water, fruit en een dieet schema.

Bron: Roy Bruce