Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft het startsein gegeven aan de campagne rond de herregistratie en bewustwording van de mens met een beperking. In dit verband hebben medewerkers van de Dienst mensen met een beperking, voormalig Dienst Gehandicaptenzorg (DGZ), het thema ‘Sori yu’ en de slogan ‘Sori yu srefi, fu feni yu leti’ in gebruik genomen.

Volgens Sandra Gezius, waarnemend hoofd van de Dienst mensen met een beperking, is voor het thema ‘Sori yu’ gekozen simpelweg omdat de mens met een beperking zichtbaar moet zijn voor de overheid. “Mensen met een beperking zijn deel van onze samenleving en maken aanspraak op adequate zorg en welzijn”, geeft Gezius aan. “De doelgroep laat weinig van zich horen en is van oordeel dat zij tot een vergeten groep behoort”, vervolgt het hoofd. Met de registratie wenst het ministerie van Sozavo het aantal mensen met een beperking (mmeb-ers) in kaart te brengen, waarna er gewerkt kan worden aan de positieverbetering.

Gezius zegt verder dat het registratieproces van eminent belang is voor de dataverzameling om zodoende beleid uit te stippelen.” Dataverzameling schept betere analysemogelijkheden”, zegt zij. Met de digitalisering van het cliëntenbestand is reeds in 2015 een start gemaakt, zegt Martin Veldkamp, medewerker verbonden aan het Onder Directoraat Kategoriaal Maatschappelijk Werk (KMW), waar de Dienst mensen met een beperking deel van uit maakt. “Daarom juicht het Onder Directoraat de herregistratie toe”, vervolgt Veldkamp. Op woensdag 26 september is het startsein gegeven aan de campagne. In de periode van de campagnevoering, wordt de registratie van personen met een beperking extra gepromote. Personen met een beperking kunnen zich (laten) registreren bij de Dienst mensen met een beperking die gevestigd is op het terrein van de Estherstichting, of bij de Districtsafdelingen (DA’s) van sociale zaken. De Campagne duurt voort tot en met december.