“Er zijn weinig kinderen die weten dat er instanties zijn om hen te beschermen en uit hun problemen te helpen. Zij weten bijvoorbeeld wel dat als iemand aan hun lijf komt, zij het moeten aangeven. Maar dat er organisaties zijn, die kunnen helpen, weten ze heel weinig”, zegt Sociaal Pedagogische medewerker, Adeline Bijlhout, verbonden aan het Meldpunt Kinderbescherming te Latour. Deze organisatie heeft samen met het Bureau Familierechtelijke Zaken (Bufaz) van het Ministerie van Justitie en Politie en andere organisaties deelgenomen aan de Back to school Vakantie instuif op woensdag 26 september in de Palmentuin.

De Back to school Vakantie instuif is een initiatief van de Stichting Platform van Buurtorganisaties (SPvB) en wordt al de zesde keer georganiseerd. Volgens Marcello van Campen, waarnemend voorzitter van de SPvB, is het de bedoeling om elk jaar kansarme kinderen van verschillende buurten bij elkaar te brengen om kennis te maken met elkaar, samen te spelen en informatie tot zich te nemen, net een soort netwerk. Vooral met de aankomende start van het nieuwe schooljaar vond het Platform van Buurtorganisaties het nodig om jongeren te informeren en bewust te maken over vraagstukken, met betrekking tot de bevordering van hun welzijn en vraagstukken die een bedreiging vormen voor hun welzijn.

Ongeveer 750 jongeren hebben deelgenomen aan de Back to school instuif. Naast hun deelname aan diverse creatieve spelen en activiteiten, konden zij informatie verkrijgen over educatie, vorming en recreatie, productie, gezondheidszorg, milieubescherming, veiligheid, geweld, drugs, criminaliteit en nog veel meer. Het Nationaal Leger, Nationale Anti Drugsraad, NIMOS, Meldpunt Kinderbescherming, Padvinders van de Zevendedags Adventisten (ZDA) en de Boys Scout, Sport en Jeugdzaken, Bufaz en Rudisa zijn enkele organisaties die hebben deelgenomen.

Bijlhout vindt het initiatief van het platform bijzonder, omdat het gelegenheid biedt aan vele organisaties om tot de jongeren te praten. Het Meldpunt Kinderbescherming waar zij werkzaam is, heeft deze gelegenheid aangegrepen om in dialoog te treden met de kinderen. “ Wij hebben ze uitgelegd over het beschermen van kinderen, wat de gevaren zijn en wat zij kunnen doen om die gevaren te voorkomen”, zegt Bijlhout. Wat betreft bescherming van kinderen in Suriname schort er volgens haar nog heel wat. “Er zijn kinderen in buurten die verwaarloosd, mishandeld en misbruikt worden. Wij zijn er hier om de kinderen ‘die’ uitleg te geven zodat ze weten wat ze kunnen doen als er iets is gebeurd”, stelt zij.