Werkzaamheden fietspad Noord Commewijne in volle gang

430

Het 24km fietspad, dat loopt van Rust en Werk tot Bakkie te Noord Commewijne wordt gerehabiliteerd.  Het officieel startsein is op 27 september 2018 gegeven, dit in het kader van Wereld Toerisme dag. De werkzaamheden zijn nu in volle gang. Daar een groot gedeelte van het fietspad door het rivierwater is weggespoeld, zullen er 7 bruggen worden gebouwd om het fietspad tot een aaneen sluitend geheel te maken. Armand van Alen van NV Van Alen’s Betonindustrie (VABI) die ook een enorme bijdrage levert aan dit project, heeft op eigen kosten reeds 2 duurzame bruggen te Rust en Werk gebouwd. Onlangs heeft Grassalco een symbolische overdracht van een grote partij steenslag en boulders gedaan om grote delen van het fietspad te verharden.

Dit autovrije fietspad is van grote betekenis voor zowel toeristen als voor de lokale bevolking. Volgens Sirano Zalman, één van de clusterpartners, zullen er met dit project niet alleen meer toeristen worden aangetrokken, maar kunnen ze ook langer op de toeristische plekken blijven en met de fiets de voormalige Hollandse plantages bezichtigen. Ten aanzien van de lokale bevolking benadrukte Zalman, dat deze de grootste gebruikers zullen zijn van het fietspad. “Families gaan elkaar weer kunnen bezoeken in de dorpen. Ook de kinderen hoeven dan niet meer in internaten te blijven vanwege de hoge bootkosten, maar kunnen dan op de fiets naar school.”

De Noord Commewijne Cluster heeft dit project deels gefinancierd gekregen, via het Pilotproject Innovation for Firms in Suriname (IFS), dat uitgevoerd wordt door de Competitiveness Unit Suriname (CUS) van het ministerie van HI&T. De Cluster bestaat uit 27 partners en daarnaast is er ook een funding cluster, bestaande uit 10 partners,  in het leven geroepen om dit project te helpen ondersteunen. Het ligt in de bedoeling dat het gerehabiliteerde fietspad in  mei 2019 volledig in gebruik zal worden genomen.