“Een multiculturele samenleving is niet alleen mogelijk, maar is reeds een werkelijkheid in ons land, Suriname”, zo sprak president Desiré Bouterse zijn gehoor toe bij de viering en herdenking van de Dag der Marrons op het plein van 10 oktober 1760. In verband met deze dag zijn er kransen gelegd door zowel het staatshoofd, de vice president Ashwin Adhin alsook enkele andere prominente personen.

Op deze dag, woensdag 10 oktober 2018, wordt herdacht de gesloten vredestraktaten tussen de koloniale overheid en de verschillende marrongroepen in de achttiende eeuw in Suriname. Een dag van bezinning op de betekenis van de toen bekrachtigde toestand van vrijheid en zelfstandigheid van de marrongemeenschappen als collectiviteit, maar ook als individu. “Op de huidige marronleiders en organisaties rust een enorme taak en verantwoordelijkheid om hun mensen samen met de andere Surinamers te helpen leiden naar betere tijden. Het benutten van kansen, ondanks en dankzij de crisis, moet daarbij een richtsnoer zijn”, geeft de president aan. De ruimte om op eigen wijze invulling te geven aan de eigen cultuur en bestaansvormen is verankerd in de moederwet. Op de marron broeders en zusters berust de taak om hiervan goed gebruik te maken vanuit hun bestaande structuren en instituten, maar vooral in dialoog met de rest van de Surinaamse samenleving. “Laten wij, kijkend naar het gedenkbeeld van de vrijheid van de marrons, samen de handen in elkaar slaan en in eenheid, saamhorigheid en vol enthousiasme werken aan de toekomst van ons land en volk”, beklemtoont het staatshoofd.

Aanwezig waren onder ander de vice president Ashwin Adhin en echtgenote, de first lady Ingrid Bouterse-Waldring, de ministers Edgar Dikan, Yldiz Pollack-Beighle, Soewarto Moestadja, Stephen Tsang, Lalini Gopal, Antoine Elias, de directeur van het directoraat cultuur Elviera Sandie als ook de voorzitter van de commissie herdenking jubileumjaren Henk Herrenberg en andere notabelen.