Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is onderverdeeld in verschillende afdelingen die elk belangrijke diensten bieden aan burgers. Een zeer belangrijke afdeling is de afdeling Identiteitskaarten.

Deze heeft als hoofdtaak het vervaardigen van ID-kaarten voor burgers. Volgens de ID-wet is elke burger vanaf zijn of haar zestiende jaar verplicht een ID-kaart te maken. “Dagelijks worden tussen de 200 en 350 ID-kaarten vervaardigd”, zegt Connie Grauwde, waarnemend hoofd van de afdeling.

Voor het maken van een ID-kaart op zestienjarige leeftijd, heeft de burger een familieboek en een uittreksel van het CBB nodig. Komt de burger zijn of haar ID-kaart verlengen, dan hoeft die alleen de oude ID-kaart mee te nemen. Indien de ID-kaart gestolen is, dient de burger een politieverklaring en tien Surinaamse Dollars voor leges te overleggen. Bij verlies of beschadiging is een DC-verklaring en tien Surinaamse Dollars aan leges vereist.

Als een burger een wijziging wil aanbrengen aan de persoonsgegevens op de ID-kaart, bijvoorbeeld een vrouw die gehuwd is, dan dient betrokkenen haar oude ID-kaart, familieboek en eventueel een huwelijksakte mee te nemen. Bij erkenning moet de persoon komen met een familieboek, erkenningsakte en eventueel de oude ID-kaart.

Een vreemdeling die in aanmerking wilt komen voor een Surinaamse ID-kaart, dient een Surinaamse ingezetene en ingeschreven te zijn op het wijkkantoor in zijn of haar woonplaats. Verder dient betrokkene een uittreksel en het huidige paspoort bij zich te hebben, die voorzien moet zijn van het vreemdelingenstempel van de vreemdelingenpolitie, de vreemdelingenregistratie en het bureau waar de persoon staat ingeschreven, alsook een bewijs van inschrijving en een geldige verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

De openingstijden van het loket Identiteitskaarten zijn van maandag tot en met donderdag, van half acht ‘s morgens tot twee uur ’s middags. Op vrijdag is het loket open van half acht ’s morgens tot half twee ‘s middags en op zaterdag van acht uur ’s morgens tot twaalf uur ‘s middags. “Ik wil de burgers, vooral zij die zestien jaar zijn, op het hart drukken dat zij volgens de wet hun ID-kaart moeten maken op hun zestiende, dus wanneer zij zestien jaar oud zijn of worden”, aldus Grauwde.