Na 25 jaren herstart Stichting Machinale Landbouw

636

De Stichting Machinale Landbouw (SML) maakt een frisse herstart. De herstart is mogelijk gemaakt met investeringen vanuit Westland Sama Group. Johnny Mahespalsingh, eigenaar van Westland Sama Group, heeft de schulden van SML overgenomen. Hij heeft verder ook geïnvesteerd in de rijstfabriek en de pelmolen. Daarnaast heeft het bedrijf een volledige verbouwing ondergaan.

Ramon Abrahams, die ook betrokken is bij de herstart zegt dat SML 25 jaar lang is verwaarloosd. In 2005 werden deuren officieel gesloten.  Hierdoor zijn de droger en pellerij zwaar in verval geraakt. Ook hebben onverlaten belangrijke onderdelen weggenomen. “Het was overwoekerd en verroest. Je kon niet eens lopen op het terrein”, aldus Abrahams. De periode waarin de herstart is bewerkstelligd typeert hij als heel kort. “Men is in maart 2018 gestart om iets dat langer dan 25 jaar is verwaarloosd, her op te starten”. 

President Desiré Delano Bouterse benadrukte tijdens zijn toespraak dat dit bedrijf niet zomaar is vervallen. “Wageningers, we klagen nu terwijl wij Surinamers daarvoor hebben gezorgd. We hebben de glorietijd gehad. SML was een hardwerkend bedrijf. Alles was toen Wageningen, maar wat hebben we ervan gemaakt. Wij hebben de machines gesaboteerd. Wij hebben de startermotoren verkocht voor andere mensen in andere districten. We hebben suiker en zand in de machines gezet. Surinamers hebben de beladingsinstallatie geblokkeerd. Deze gaf vijfhonderd ton aan, terwijl er ondertussen vijftienhonderd ton werd geladen op de boten. Laten we geen vinger wijzen. Laten wij uit de lessen leren”. 

Minister Lekram Soerdjan van landbouw Veeteelt en Visserij zegt dat SML een bedrijf was dat voldeed aan wereld standaarden. Hij doelt hiermee op het productieniveau, de methoden, technieken en rijstkwaliteit.Het terrein van SML is indertijd opgekocht door Staatsolie voor het ethanolproject dat niet meer is doorgegaan. Westland Sama Group heeft vorig jaar november drieduizend hectare rijstareaal ingehuurd bij Staatsolie voor vijf jaar. Van de 3000 hectare wordt thans 2500 hectare ingezaaid. De nog te oogsten padie zal verwerkt worden in de fabriek.