Verschillende werkarmen van het ministerie van Volksgezondheid waren vertegenwoordigd tijdens een ‘Capacity Building’ workshop. Het ministerie organiseerde deze workshop om het personeel vertrouwd te maken met de Framework Convention on Tabacco Control (F.C.T.C.) en de tabakswet die in 2013 is aangenomen.

Door deze workshop is het personeel meer inzicht gegeven in het belang van een goede handhaving van de tabakswet. De workshop was verder ook van belang voor het bewustwordingsproces van het personeel, met betrekking tot zijn rol in de algehele handhaving en de naleving van de tabakswet op de werkvloer. Volgens Astracia Warner, waarnemend onderdirecteur op het Bureau Openbare Gezondheidszorg (B.O.G.), staat de Surinaamse tabakswet zowel binnen als buiten de regio model voor andere landen, die werken aan het aannemen en of verbeteren van hun tabakswet. “De Surinaamse tabakswet, die in 2013 werd aangenomen, verbied bijvoorbeeld het maken van reclame voor tabak en tabaksproducten, wat in vele landen niet is opgenomen in de wetgeving. Ook beperkingen op het gebruik van de zogeheten elektronische sigaretten (e-sigaretten) zijn opgenomen in onze wetgeving. We mogen er dus trots op zijn dat we een voorbeeld mogen zijn voor de landen in de region op dit gebied”, aldus Warner.

De F.C.T.C. is een kaderverdrag van de World Heath Organization (W.H.O.) inzake tabaksontmoediging. Het is het eerste gezondheidsverdrag in de wereld. Dit verdrag is ontwikkeld als reactie op de tabaksepidemie.