Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) is tevreden over de driedaagse workshop ‘Bevolkingsanalyse en beleid in Suriname: issues, proces en verwachte resultaten’, die zij samen met het Planbureau Suriname en de United Nations Population Fund (UNFPA) heeft georganiseerd. De workshop duurde van 31 oktober – 2 november en had als doel om van gedachten te wisselen over het alles overstijgend belang van bevolkingsanalyse en bevolkingsbeleid. Aan deze workshop hebben diverse ministeries en belanghebbenden binnen het bevolkingsbeleid deelgenomen.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken gaf bij de opening aan dat beleidsonderzoek en analyse een sleutelrol spelen bij de voorbereiding van Suriname Vision 2035 en het daarin geïntegreerd bevolkingsbeleid. In deze visie dient de fundamentele (voor)vraag van het OP 2017-2021, ‘Voor wie plannen we?’, beantwoord te worden. De bewindsman heeft de wens uitgesproken beleidsmatig een aantal zaken te formuleren en als beleidsmakers antwoorden te kunnen krijgen middels de issues die op de workshop zijn aangekaart.

De zaken die de bewindsman hierbij aangaf zijn onder andere de trends in onze bevolkingsgroei en de verwachte bevolkingsomvang voor perioden van vijf jaar tot aan 2035, de structuur van onze bevolking en de impact op werkgelegenheid, alsook de gevolgen voor de sociale beschermingsmechanismen, onderwijs en infrastructuur. Minister Noersalim hoopt dat de workshop een aanzet geeft voor de gedachtenvorming over de Bevolkingssituatie Analyse (BSA), die de Regering van Suriname voornemens is samen met de UNFPA in 2019 uit te voeren, als voorloper op de formulering van een nationaal bevolkingsbeleid.