In het district Para heeft de soft launch van de nationale registratie voor de kunst en cultuur plaatsgevonden. “We moeten landelijk weten wat we te bieden hebben. Jullie hebben jullie woon-leefwijze, kookgewoonte, klederdrachten, dans en muziek.” Zo heeft Harriete Bholasingh – Helstone, onderdirecteur Cultuur zich op zaterdag 03 november 2018 het aanwezige publiek toegesproken in Onverwacht, Para.

Bholasing zegt verder dat als er geen registratie is, er ook geen overzicht zal zijn over ontwikkelingen op dit vlak. Deze zullen niet bekend zijn bij de overheid, waardoor het onder directoraat niet kan opkomen voor belanghebbenden. Elvira Sandie, directeur van Cultuur zegt dat personen zich elke dag kunnen aanmelden. “Inspireer je naasten om zich op te geven, wanneer je iets wil produceren, kan je dan ook de nodige ondersteuning en begeleiding krijgen.”

Het directoraat Cultuur heeft gemeend om in het kader van beleid en vergroting van de beleid-uitvoeringscapaciteit de lokale kunst – en cultuursector in kaart te brengen door het houden van een ‘Nationale Registratie’. De registratie is bestemd voor beoefenaars van verschillende ambachten, maar ook musici, artiesten, schilders, dichters, DJ’s en anderen. De personen betrokken bij de registratie werden daarover uitgebreid ingelicht. Intussen zijn er registraties lopende in Paramaribo en Para. De overige districten volgen ook.

NDP parlementarier Patrick Kensenhuis juicht het gebeuren toe. Lang terug heeft hij ervoor gepleit dat Para een onder directoraat van Cultuur heeft. Hij zegt dat Para uitschiet boven de andere districten, vanwege de verscheidenheid en de hoge mate waarin kunst en cultuur hier voorkomen. “Elke plantage is cultureel erfgoed. De verschillende inheemse dorpen met hun kunst en cultuur verruimen het assortiment van het district”, aldus Kensenhuis.