Veel burgers zijn zich niet bewust van het belang van het duidelijk aangeven van verandering van de werkelijke woonplaats of de verhuizing. Het doorgeven van een verhuizing komt hoofdzakelijk de burger ten goede, vooral bij het aanvragen van de verschillende aktes die worden verstrekt door het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).

Nicole Dongo, waarnemend hoofd Bureau voor Burgerzaken (BvB) Combé, legt uit waarom het erg belangrijk is om het juiste adres door te geven: “Je hebt je adres nodig voor de nutsvoorzieningen. Bij de verkiezingen moet je de oproepingskaarten thuis ontvangen en heb jij je juiste adres niet doorgegeven, dan krijg je geen oproepingskaart. Het juiste adres heb je ook nodig voor bijvoorbeeld het Staatsziekenfonds (SZF) en voor de school waar jij je moet inschrijven. Als ambtenaar van de burgerlijke stand geef ik u als burger mee om uw werkelijke woonadres door te geven. Dit komt u allen ten goede”, aldus Dongo.

Bij het CBB kan eenieder terecht voor diverse diensten. Eén der diensten is de aangifte en verwerking van verhuizingen van de burgers. In ieder district dient er een bevolkingsregister te worden gehouden. Eenzelfde persoon mag niet gelijktijdig in het register van meer dan één district ingeschreven staan. Elke verandering van woonplaats of verhuizing binnen Suriname dient door het hoofd van het gezin aangegeven te worden. Meerderjarigen kunnen indien nodig, zelf de veranderingen doorgeven. Gaat het om minderjarige kinderen, dan dient de aangifte van verhuizing gedaan te worden door het hoofd van het gezin of degenen die wettelijk het gezag uitoefenen. Deze handeling is kosteloos.

Bij een verhuizing zijn een geldige ID-kaart en een familieboek vereist, vooral als het gaat om minderjarige kinderen. De verandering van woonplaats of verhuizing dient in het stadsdistrict binnen een week en in de overige districten binnen twee weken te worden aangegeven. Verhuizingen worden geregistreerd naar adressen of straatnamen die officieel bij wet benoemd zijn.