Ajax Coaching Academy bracht afgelopen maand een bezoek aan de Nacional Soccer Academy in Suriname. ACA-ambassadeur Sonny Silooy spreekt van een prachtige week: ”Ajax heeft veel Surinaamse spelers grootgebracht, dat is al een mooie match.”

Silooy was namens de ACA in Suriname met Martijn Middelbeek (trainer) en Arend-Jan Kranenburg (projectleider). ”De eigenaar van de Nacional Soccer Academy in Suriname, Bobby Jaikaran, nodigde ons uit”, vertelt de voormalig speler van Ajax 1. ”Wij beschikken bij de Ajax Coaching Academy over allemaal ambassadeurs met heel veel kennis van zaken, dat is onze kracht. Jaikaran wilde kijken of zij onze kennis kunnen implementeren in hun eigen opleiding en of er in dat geval eventueel een vaste samenwerking kan komen.”

‘Zij willen net als Ajax anders zijn’

Keihard werken
Een week van de zon genieten was het niet, stelt Middelbeek. ”We hebben keihard gewerkt. We zijn op een vrijdag vertrokken, op zaterdag en zondag hebben we eerst het theoretische deel afgewerkt. Maandag tot en met woensdag hebben we met alle leeftijdscategorieën op het veld doorgebracht. Inclusief de voor- en nabespreking van de trainingen waren dat best intensieve dagen. Op donderdag werden, tot slot, alle groepen bij elkaar gevoegd voor een toernooivorm. Tussendoor hebben we nog een persconferentie gegeven en meegedaan aan een tv-uitzending.”

Overeenkomst met Ajax
Silooy zag overeenkomsten tussen Ajax en de NSA. ”Zij willen net als Ajax anders zijn, dingen anders doen. Dat zijn goede uitgangspunten.” Volgens de oud-prof kan Ajax helpen met het opbouwen van de opleiding. ”De NSA is nog beginnende. Ik heb hen geadviseerd het simpel te houden, vanuit daar kan je uitbouwen. Wij kunnen helpen alles opzetten en zorgen voor continuïteit.”

Het was een geweldige reis voor de Ajacieden. Middelbeek: ”We werden daar echt fantastisch ontvangen. Tijdens de trainingen werd er heel veel gelachen. Dat is belangrijk, de kinderen moeten wel plezier hebben.” Zelf speelden Silooy, Middelbeek en Kranenburg ook nog een potje. ”We deden mee met het team van Bobby Jaikaran tegen een plaatselijk Surinaams team. Natuurlijke wonnen we, maar de tegenstanders zagen er indrukwekkend uit. Het leken wel 11 Bogardes.”

Meer aanzicht
Silooy hoopt dat het tot een structurele samenwerking komt. ”Dit was een heel mooie kennismakingsronde, Jaikaran komt deze maand naar Ajax en dan kijken we naar de mogelijkheden om samen verder te gaan. Ajax heeft veel Surinaamse spelers grootgebracht, dat alleen al is een mooie match natuurlijk.”

Ajax.nl