Het Nationaal Archief Suriname (NAS) heeft in het haast afgelopen jaar goed invulling gegeven aan de beleidsvisie van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), met betrekking tot het Archiefwezen in Suriname. Biza-minister Mike Noersalim is dan ook zeer tevreden over de inzet van NAS-directeur Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad en het voltallig personeel van het NAS.

Zo is er een samenwerking aangegaan met onder andere de Radboud Universiteit en de Anton de Kom Universiteit van Suriname voor het openbaar en voor de samenleving toegankelijk maken van de slavenregisters, terwijl met het nationaal archief van India, Indonesië en Nederland ook partnerschappen zijn aangegaan. Markant noemt de minister de aanschaf van een compleet nieuw scanapparaat dat gerekend mag worden tot het beste van het beste en gefinancierd is door een internationale partner. “Als we het moeten vergelijken met auto’s, dan is dit scanapparaat de Mercedes onder de scanapparaten. Dat heeft de nodige resultaten met zich meegebracht”, zegt de bewindsman.

Daarnaast is gewerkt aan capaciteitsversterking, waarbij personeel op de verschillende ministeries de DIV-1 opleiding met succes heeft afgerond. Intussen is hard gewerkt aan de voorbereiding van de DIV-2 opleiding, waarvoor reeds een concrete samenwerking is aangegaan. “Ik zou nog meer zaken kunnen opnoemen, maar belangrijk is dat dit alles heeft geresulteerd in het niet hoeven aanspreken van onze eigen begroting. We weten dat we in een uitdagend tijdperk leven, het gaat om staatsfinanciën en de samenwerkingsverbanden hebben geresulteerd in het niet hoeven aanspreken van onze eigen begroting. Dat betekent een stukje bezuiniging voor de Staat en dat pad gaan we voortzetten”, stelt Noersalim. Hij heeft op basis van de resultaten het volste vertrouwen in archivaris Tjien Fooh en haar team.

Intern is er gewerkt aan de verbetering van de rechtspositie van de NAS-medewerkers. Minister Noersalim bevestigt in dit kader dat de leiding van het NAS een lans heeft gebroken voor haar personeel. Het NAS-personeel volgt ook regelmatig interne trainingen, afhankelijk van de afdeling en het werk dat wordt verricht, laat Tanya Sitaram, hoofd Publieksdiensten van het NAS, weten. Ook worden zij in bepaalde gevallen on the job getraind. Sitaram geeft voorts aan dat er doorgroeimogelijkheden worden gecreëerd. Zij noemt de werksfeer en onderlinge samenwerking goed. “Er zijn vaak overlegmomenten en we communiceren”, aldus Sitaram.