Op basis van diverse onderzoekingen op verschillende locaties heeft de overheid van Suriname, Ornamibo geselecteerd als locatie voor de nieuwe sanitary landfill. Hiervoor zijn er verschillende studies van het project gebied uitgevoerd, in opdracht van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT& C) en het kabinet van de president van de Republiek Suriname. Coördinatie Milieu van het kabinet van de president, Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), min. OWT&C, ingenieurs bureau ILACO Suriname NV, ministerie van Regionale Ontwikkeling en andere deskundigen, hebben gewerkt aan dit onderzoek.

De resultaten van het onderzoek zijn op woensdag 19 december 2018 door Ing. Ravindra Patadin, directeur van ILACO, gepresenteerd en formeel overhandigd aan Winston Lackin van de Coördinatie Milieu van het kabinet van de president en minister Patrick Pengel van OWT&C. De overhandiging heeft op het ministerie van OWT&C plaats gevonden.

ILACO heeft een jaar geleden de opdracht van de regering gekregen om samen na te denken over de toekomst van vuilverwerking. Momenteel wordt het vuil op Ornamibo gedumpt en afgedekt, zonder dat het wordt gescheiden en verwerkt. “Gezien de huidige milieustandaarden en de milieudoelstellingen waaraan wij ons, als Suriname moeten  houden is dit geen duurzame oplossing,” zegt Patrick Pengel. Daarom is men overgegaan om te onderzoeken hoe het in de toekomst gedaan moet worden.

Tijdens de presentatie is aangegeven hoe het vuil op te halen, te transporteren, te verwerken en af te dekken, alsook  hoe om te gaan met lekwater en de gassen die vrij komen. “De studie zegt dat de huidige locatie op Ornamibo zeker nog 20 jaren meegaat om vuil op de nieuwe manier te verwerken. De grootste uitdaging om dit plan te realiseren is budget”, geeft Pengel verder aan. Op dit moment is er geen heffing aan de samenleving voor vuilophaal. Dit zal in de toekomst veranderen, maar de kosten zullen per huishoudens beheersbaar zijn. De samenleving zal anders moeten omgaan met het vuil die zij aanbieden. Het ministerie zal op korte termijn beginnen met het uitvoeren van de aanbevelingen. Claudia Hasselbaink- Maatsen, hoofd van de afdeling Vuil Ophaal en Verwerking (VOV) van OWT&C zegt dat VOV samen met verschillende actoren die betrokken zijn bij dit project, de voorlichting naar de samenleving zal brengen.