Biogradable foambakjes geschikte oplossing milieuvervuiling

300

Steeds meer bedrijven zoeken naar duurzame alternatieven voor de vervanging van plastic en plastic verpakkingen.Om een bijdrage te leveren aan het verminderen van plastic in Suriname heeft de heer Vikash Bholasing, Directeur Beyond Y2K Commodities het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme benaderd om gezamenlijk mogelijkheden te bekijken die gezond zijn voor mens en milieu. Onlangs bracht de heer Bholasing vergezeld van zijn partner dhr. Shaharudeen Osman, representative in Guyana en echtgenote een bezoek aan minister Stephen Tsang van het ministerie van HIT.

De heren Bholasing en Osman zijn geruime tijd bezig met de vervaardiging van biodegradable bakjes in verschillende vormen en afmetingen. Dit product is makkelijk breekbaar en dus een geschikte vervanging van de welbekende foambakjes in Suriname. Het duo levert reeds een aantal jaren grote getallen van deze foodboxjes aan Guyana (grootste afnemer), Sint Vincent en Antigua. Het streven is er opgericht om dit milieu vriendelijk product ook op de Surinaamse markt te krijgen met de focus op het verminderen van vervuiling van het milieu en de gezondheid van de surinaamse samenleving.

Minister heeft aangegeven zeer ingenomen te zijn met dit bezoek. Hij gaf wel aan eerst met andere stakeholders te zullen brainstormen. Dit vanwege het feit dat dit milieuvriendelijk product veel duurder in prijs is dan de normale foambakjes waardoor consumenten niet gemakkelijk de overweging zullen maken dit product aan te schaffen. De bewindsman heeft samples van de diverse bakjes genomen om die bij overleg met stakeholders te tonen. Er is afgesproken dat er een vervolg gesprek komt met het duo.

Eerder in de maand heeft minister Tsang reeds gesprekken gevoerd met de plastic fabrikanten en om te brainstormen hoe geleidelijk aan de single use plastic zaken te vervangen door duurzaam materiaal. Allen hebben aangegeven de transformatie naar een duurzaam product te willen inzetten maar is wel noodzakkelijk dat de wettelijke regelingen in place moeten zijn en kan zodoende ook de awareness van opgang gebracht worden.