Financiënminister Gillmore Hoefdraad zegt dat elk land haar eigen graadmeter heeft die voor gerustheid of ongerustheid kan zorgen in de gemeenschap. De heftige koersschommelingen zijn zo goed als verdwenen. Wij zien een relatieve stabiliteit in de wisselkoers, alleen ontstaat er onnodig paniek in de samenleving wanneer de koers enkele dagen in beweging komt.

Volgens de bewindsman ontstaan er tekortkomingen vanwege lek aan communicatie of coördinatie. “Er zijn momenten waarop het land behoefte heeft aan meer valuta of er kan sprake zijn van een overschot en hoe er daarmee wordt omgegaan. De ervaring van de afgelopen jaren leert ons dat er heel snel paniek ontstaat in zo een kleine gemeenschap. Daar zullen wij als beleidsmakers verandering in moeten brengen, want een koers naar beneden halen heeft allemaal te maken met vraag en aanbod en het dekkingspercentage verder verbeteren”, aldus minister Hoefdraad.

“Ik denk dat wij in het verleden met het opengooien van het wisselkoersbeleid over de scheef zijn gegaan, welke in de jaren 90 zich heeft voorgedaan. De liberalisatie heeft een totaal ander begrip teweeggebracht in de samenleving. Soms staat men er niet bij stil, maar het zijn de kleine ingreepjes die zijn werking ergens in de toekomst hebben en daar moeten wij voor waken. Wanneer je denkt dat het nu tijd is voor een aanpak wordt je getroffen door een crises, waardoor de focus totaal verandert. Maar de regering heeft voldoende aandacht aan en zullen er beleidsbeslissingen worden genomen die tenminste het doel hebben om de drang naar valuta te verminderen. Los van het beleid dat gericht is om zoveel als mogelijk valuta binnen te halen voor het land”, uit de minister .