De vertegenwoordiger van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) bevestigt de constatering van het ministerie van Volksgezondheid, voor wat betreft de toename van de influenza- activiteit in Suriname voor januari 2019.

In de eerste 2-3 weken van het nieuwe jaar, 2019, bleef het aantal gemelde griepgevallen vergelijkbaar met de voorgaande jaren. Eind januari 2019 waren er echter toegenomen gevallen van acute ernstige luchtweginfecties. Deze toename wordt veroorzaakt door een lokale verhoogde transmissie van het H1N1-influenzavirus, zoals bevestigd door laboratoria testen.

Tot eind januari 2019 waren er tweeënzeventig (72) acute ernstige luchtweginfecties gerapporteerd door verscheidene hospitalen. In vergelijking met de afgelopen drie jaar (2016-2018) over dezelfde periode waren er gemiddeld 53 ernstige gevallen gerelateerd aan griep.

Zoals de autoriteiten bevestigden met behulp van de informatie afkomstig van de influenzasurveillance, waren er tot eind januari 2019 vijf (5) sterfgevallen, 3 mannen (leeftijd 62, 62 en 65 jaar) en 2 vrouwen (leeftijd 6 en 33 jaar). Deze SARI-gerelateerde sterfgevallen werden gerapporteerd, aan het begin van het jaar. Van deze 5 sterfgevallen werden er 4 in het laboratorium als positief bevonden voor het seizoensgebonden influenzavirus (H1N1). In de afgelopen drie jaar (2016-2018) was het gemiddelde aantal SARI-gerelateerde sterfgevallen in de eerste maand van het nieuwe jaar 5 (range 3-8 gevallen).

De infectie met het seizoenvirus H1N1 wordt gekenmerkt door een plotseling begin van koorts, hoest (meestal droog), hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, ernstige malaise (zich onwel voelen), keelpijn en een loopneus. De hoest kan ernstig zijn en kan 2 of meer weken duren. De meeste mensen herstellen binnen een week van koorts en andere symptomen zonder vereiste medische hulp. Griep kan ernstige ziekte veroorzaken of zelfs tot sterfte leiden, vooral bij mensen met een verhoogd risico.

PAHO benadrukt opnieuw dat het ministerie van Volksgezondheid heeft geadviseerd tot het nemen van preventieve maatregelen, (zoals vaccinatie van de risicogroepen) en sanitaire maatregelen, als handhygiëne en hoest- en niesetiquette.