Vele Nickerianen hebben meegewerkt en meegedaan aan de activiteiten die door het Bureau Genderaangelegenheden (BGA) Nickerie en Paramaribo zijn geïnitieerd. “Daarmee heeft u gezamenlijk telkenmale te kennen gegeven dat u het belangrijk vindt om de geweldproblematiek in dit district weg te werken. Wij hebben met die gezamenlijke acties geconstateerd dat uw betrokkenheid groot is. En dat is nu wat juist nodig is om progressie te kunnen boeken in het wegwerken van geweld, vooral tegen vrouwen en meisjes”.

Woorden van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) bij de installatie van het Gender Platform en het bijbehorende Coördinatieteam in Nickerie vorige week.
Het Gender Platform Nickerie is een samenwerking- en overlegstructuur waarbij stakeholders (overheidsorganisaties, niet-overheidsorganisaties en individuen) zich buigen over gendervraagstukken in het district. Het doel hiervan is bij te dragen aan het bereiken van gendergelijkheid op verschillende gebieden en niveaus.


Het platform heeft tot taak het identificeren van de genderongelijkheden in Nickerie, het aandragen van oplossingsvoorstellen en in platformverband besluiten nemen over de te ondernemen acties, alsook het uitvoeren, monitoren en evalueren van de acties.


Het platform bestaat uit gender stakeholders van het district Nickerie en wordt geleid door een coördinatieteam bestaande uit 10 leden, waarvan 5 van overheidsorganisaties en 5 van niet-overheidsorganisaties of individuen. Het coördinatieteam wordt voorgezeten door BGA Nickerie, samen met 2 covoorzitters. Het coördinatieteam heeft een zittingsduur van 3 jaar.


Op 21 mei 2016 heeft het ministerie van Biza in het kader van 8 maart, Internationale dag van de vrouw, BGA Nickerie heropend. Daarnaast hebben 15 prominente Nickerianen zich gecommitteerd aan de HeForShe Campagne, wat ook een teken is om aan te geven dat ook zij bereid zijn mee te helpen het vraagstuk van geweld op te lossen.