Voor de nieuwe ID-kaart, de e-ID, is er een overgangsperiode ingesteld van drie jaren. Dit betekent dat na de launch van de e-ID, drie jaren uitgetrokken zullen worden om de burgers de gelegenheid te geven om hun nieuwe ID-kaart te maken. Daarna moet eenieder in het bezit zijn van de e-ID kaart. Dit zegt Melvin Renfrum, beleidsadviseur ICT op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Verder geeft Renfrum aan dat wanneer je je ID-kaart pas hebt gemaakt, je niet hoeft te haasten om de e-ID te maken. “De personen die hun eerste e-ID gaan maken binnen die drie jaar krijgen het gratis. Van eenieder die 16 jaar of ouder is, wordt gevraagd om vanaf de launch en binnen 3 jaar in het bezit te zijn van de e-ID”.

Allereerst verschilt de nieuwe ID-kaart qua uiterlijk in kleur met de oude kaart. Verder heeft de nieuwe kaart ook veel voordelen, omdat het is voorzien van een machine readable chip. “Dat zal ervoor zorgen dat in tijd, het makkelijker is voor de burgers om de nieuwe kaart te gebruiken. Een ander voordeel is dat de e-ID ook veiligheidsaspecten heeft, waardoor het moeilijk na te maken is”, zegt de ICT-deskundige.

Thans moeten de burgers zich naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) begeven voor de aanmaak van een ID-kaart. Bij de e-ID kan dat bij elk bureau voor burgerzaken (bvb). “Bij de nieuwe kaart zou je wel even moeten wachten. Je krijgt het niet gelijk zoals dat nu gebeurt, omdat het eerst naar de printing house moet waar alle kaarten worden geprint. Je gaat dus naar je bvb om al jouw informatie zoals je naam, adres, foto en vingerafdrukken, door te geven. Deze informatie wordt dan opgestuurd naar de printing house en binnen 30 dagen krijg je een berichtje dat jouw e-ID kaart af is en opgehaald kan worden”, aldus Renfrum.