Ingezonden: Een 2020 stemmer

251
In een serie van 12 artikelen wil ik in aanloop naar de 2020 verkiezingen een neutrale mening geven over de verschillende verkiezingscampagnes die gevoerd zullen worden door de verschillende politieke partijen. Dit doe ik onder een pseudoniem, omdat ik toch neutraal wil blijven klinken. In Suriname is vreemd genoeg jouw familienaam gekoppeld aan een politieke kleur.
Wat ik wel kan meegeven is dat ik een millennial ben. Het zou dus me eerste of zelfs vierde keer kunnen zijn dat ik naar de stembus mag gaan. In mijn geval het laatste, ik ben al 3 keer gaan stemmen.
Millennials houden van vrijheid, vermaak. We houden van duidelijkheid en zijn achievers, ondernemerslustig. We hebben een open mind en durven risico’s te nemen, houden van avontuur en zijn gefascineerd door vooruitgang en geld. We verschillen heel veel met de huidige generatie leiders, ik zag in een artikel dat ze ook wel de verloren generatie werden genoemd. In België ging men een stapje verder en noemen ze generatie NIX.
Ok. Genoeg over generaties. Laat me direct starten met de decennia oude kreet: We moeten de huidige regering wegstemmen. Het gaat niet goed in het land. Die ken je heh? Wat we nu willen horen is wat jij gaat doen om het beter te maken. We weten intussen, sinds 1975, al dat alleen stemmen het probleem niet oplost.
En het hoeft niet eens te zijn bruggen, fly overs, treinen of noem maar op. Stop met beloven, we zijn die tijd al gepasseerd. We horen tal van politici praten over hoe corruptie het land in de huidige situatie heeft doen komen. We horen ook wel tijdens elke campagne hoe corrupt de op dat moment zittende regering is.
Wel, geef aan hoe je corruptie gaat aanpakken. Dat kost geen geld, alleen maar daadkracht.
Als de NDP wilt dat ik op hun stem. Pak een Carifesta schandaal aan. En echt aanpakken. Niet met de woorden: het onderzoek ligt bij de CLAD, het onderzoek ligt bij de PG. Dat kennen we intussen ook al.
En daar stopt het niet hoor. Zelfde geld voor de NPS, laat ons zien dat de geruchten dat Rusland in zijn periode als HI minister goed bevoordeeld is door IAMGold. Laat het onderzoeken en zeg ons: Kijk. We pakken het in onze eigen gelederen aan!
DA91 en SPA idem. Laten we de vele geruchten van PLOS en Havenbeheer respectievelijk aanpakken. Zeg ons, en dan dit speciaal voor SPA, wat maakt het zogenaamde “10 jaar contract” van Castelen anders dan een corruptieve handeling.
En deze gevallen zijn just on the top of my head. Maar kan me voorstellen dat er tal van andere zijn. En zo kan ik de hele rij afgaan met vragen voor de politieke partijen die min of meer allemaal al een kans hebben gehad om het land te verbeteren, en die kans hebben verspeeld om toch gebruik te maken van de mogelijkheden zichzelf en die om zich heen misschien niet eens voor hun leven te verrijken, maar wel om die groep goed te bevoordelen.
En dan terug op de orde van de dag. Geef ons iets anders om naar te luisteren. Zeg ons wat je gaat doen om de situatie dat volgens jou door het huidig beleid is ontstaan, gaat oplossen. En laat je eerste antwoord niet zijn, we beginnen eerst door deze regering weg te halen. Want dan weten we nu al waarom je ze wilt weghalen. Zodat de volgende groep in 2024 kan gillen “Het gaat niet goed in het land. De huidige regering moet eruit” want in onze oren klinkt het al gauw op “Het gaat niet goed met ons. Wij moeten nu daar zitten”