Naar aanleiding van hetgeen zich in de aflopen dagen in het Wakibasu-gebied te Brokopondo heeft afgespeeld, hebben de leiding van het ministerie van Volksgezondheid en de directeur van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) een onderhoud gehad. Tijdens dit onderhoud zijn er goede afspraken gemaakt, waarbij overeengekomen is dat de oude vigerende maatregelen gehanteerd blijven.

Deze maatregelen houden in dat conform het protocol, werknemers van de SWM  en die van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) apart hun monsters afnemen van dezelfde bron, zodat die getest worden door zowel het BOG als de SWM.  Dit, om te kijken als de monsters overeenkomen met elkaar. Op donderdag 14 maart 2019, zijn medewerkers van de twee voorgenoemde instanties afgereisd naar Brokopondo om watermonsters te tappen bij de bronnen te Wakibasu-1 en omgeving, om getest te worden.

De SWM is nog in een proeffase van dit project. Wanneer zij helemaal klaar zijn met het project zal het BOG wederom opengesteld worden, zodat er nogmaals monsters kunnen worden afgenomen voor regelmatige screening in het laboratorium.