Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme. Tijdens dit gesprek hebben de importeurs hun bezorgdheid geuit over een aantal zaken die zich momenteel voordoen. Minister Tsang ging in op aspecten die zij naar voren brachten, zoals het beleid met betrekking tot de basisgoederen, prijsbepaling op de markt, het winkelvergunningenbeleid, de lokale kipsector en de economische vooruitzichten.

Op de vraag over de basisgoederen gaf de minister aan, dat HI&T een lijst van basisgoederen hanteert waarbij maandelijks de prijzen van deze goederen zijn opgenomen en ook de betaalbaarheid en de beschikbaarheid van deze goederen gegarandeerd zijn. Het Ministerie is tevens belast met de opzet, coördinatie, supervisie en implementatie alsmede de monitoring van het project, dat gefinancierd wordt door de International Islamic Trade Finance Cooperation (ITFC). Dit project is bedoeld ter voorziening van grondstoffen, hulpstoffen en verpakkingsmateriaal voor de lokale productie van geselecteerde basisgoederen, medicamenten, medische verbruiksartikelen en input voor de land- en tuinbouw.

Verder zijn er vragen beantwoord met betrekking tot de ervaringen op de markt bij etiketteringsinspecties, de veranderingen op de markt met betrekking tot lokale kip en importkip en de bijdrage die de importeurs kunnen leveren door middel van collaboraties met het ministerie. Aan het eind zijn afspraken gemaakt met de importeurs over gezamenlijke afstemming van het vergunningenbeleid. Ook de logistieke aspecten van het transporteren van goederen moeten worden uitgewerkt en er moet transparantie hierin worden gebracht.