Agrotoerisme brengt toeristen dichter bij de bron van hun voeding

361

“Elke toerist die een destinatie aandoet zal consumeren, hetzij de voeding, hetzij de informatie, hetzij de diensten. Met agro-toerisme komen al deze aspecten aan de orde”, zei minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T). Hij sprak de aanwezigen toe bij de tweedaagse Agro-tourism workshop, op 3 april 2019 in Torarica. Volgens hem zal agrotoerisme de toeristen dichter brengen naar de bron van hun voeding.

“Het is gebleken dat mensen in ontwikkelde landen vaak niet de kans hebben om door de rijstvelden, bananenvelden, sinaasappelvelden te lopen en vers fruit te plukken en te nuttigen”. De HI&T-minister wees erop dat de huidige trends binnen het Toerisme zichtbaar aantonen, dat het verlangen van de hedendaagse toerist is om terug te gaan naar de basics, terug naar de natuur.  Hij is er daarom van overtuigd dat indien we de toeristen de ervaring kunnen meegeven dat we in Suriname duurzaam, verantwoord en biologisch, zonder pesticiden, onze producten telen, het een positief effect zal hebben op de afzet van onze producten in het buitenland.

Dit zal verder ook bijdragen aan het imago waarmee we Suriname willen branden, als een milieubewuste en het meest bos bedekte land in de wereld, welke onze toerisme industrie dan ook ten goede komt. Met agrotoerisme wordt tegelijkertijd werkgelegenheid gecreëerd. Met de agrotoerisme workshop wordt de link tussen het Toerisme en de agrarische sector nog verder aangescherpt en een breder draagvlak gecreëerd. Onderdirecteur Faridy Lila van Toerisme en Stefanie Wagiman van LVV, zijn beiden kort ingegaan op het beleid van beide ministeries.

De workshop biedt een podium voor ondernemers binnen deze twee sectoren. In dit kader zijn daarom diverse ondernemingen zoals Wi uma fu Sranan en Bio Pine Apple Suriname in de gelegenheid gesteld om een presentatie te houden. Deze presentaties hebben een bijzondere impact gehad op de aanwezigen door de bijzondere, zelf in ons land geproduceerde producten.

Ook de IICA-vertegenwoordiger Ena Harvey in Barbados, benadrukte tijdens haar presentatie dat Suriname de meeste wijde diversiteit heeft aan cultuur en natuur binnen het Caribisch gebied. Zij is niet uitgesproken over de vele producten die worden geteeld binnen de Agrarische sector. Ze deelt ook de mening dat met deze workshop niet alleen de sleutelelementen voor het beleid om te faciliteren tussen onderhandelingen tussen de twee voornoemde sectoren moeten worden geïdentificeerd, maar ook dat er prioriteit wordt gegeven aan de ontwikkeling van grote agro toeristische projecten. In haar presentatie heeft Harvey middels een slide show laten zien, welke ondersteuning de ICCA (Inter-American Institute for Cooperation on Agri Culture) in diverse landen geeft aan Agrotoerisme.