De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft haar inningsbeleid voor waterrekeningen aangepast. Openstaande rekeningen worden ingaande 25 april 2019, niet bij de 3e, maar bij de 2e maand automatisch verhoogd met de incasso kosten van SRD 55. Na bijboeking van de incasso kosten zal gelijk worden overgegaan tot stopzetting van de waterlevering. Marciano Rodrigeus, chef klantenservice bij de SWM, legde de noodzaak van deze maatregel uit aan het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De chef klantenservice geeft aan dat het inningsbeleid van de SWM moest worden aangescherpt, om de gemeenschap beter van dienst te kunnen zijn. Voor 25 april hadden de klanten de mogelijkheid binnen 3 maanden, zonder bijkomende kosten hun rekening te voldoen. Dit brengt met zich mee dat het bedrijf 3 maandenlang niet over de broodnodige financiën kan beschikken. Deze gelden zijn nodig om weer in de gemeenschap te worden gestopt in de vorm van: het zorgen voor gezond schoon drinkwater, onderhoud en aansluiting van nieuwe gebieden op het waternetwerk. Met het vernieuwde inningsbeleid zal de SWM iets eerder over de financiën kunnen beschikken.

Rodriques vraagt de klanten hun betalingsverplichting op tijd te voldoen. “U wordt dan gelijk geplaatst op de afsluitlijst.”. Na betaling van de openstaande rekeningen en incasso kosten wordt de watervoorziening weer opengesteld. De uiterlijke betaling van een waterrekening is de 24stevan elke maand.