47 jaar karate in Suriname

679

7 MEI 1972 – 7 MEI 2019

7 MEI 1972 IS DE HISTORISCHE DAG VOOR DE KARATESPORT IN Suriname. Voor het eerst in de geschiedenis van de sport in Suriname werd er een karateschool opgericht. Cecil Tirion die zijn opleiding bij Loek Hollander en Jon Bluming heeft gehad in Nederland begon toen de eerste groep Surinamers vertrouwd te maken met de beginselen van de Karatesport.Deze pioniers in de kyokushinkai stijl waren: de heren: H.Bergraaf, R.van Geenen, D.Gummels, H.Mac Andrew, W.Lie A Njoek, H.Schenkers, E.Simons, J.de Zwart, H.vanHorenbeek †, J.Hendrison, en mevrouw R.vanHorenbeek-De Clerq.Voor het eerst werden begrippen als “zazen,kata,kumite,tameshiwari(breektest),tsukiwaza, ukewaza, geriwaza, ippon kumiteetc. in de gevechtssport gehanteerd.Ook hoe een karateles dient te worden verzorgd/ opgezet. Maar een term die grote bekendheid kreeg, ook buiten de dojo(trainingszaal) was de groet “OESH”.Veelvrienden en anderen in Paramaribo en omstreken raakten steeds meer vertrouwd met deze vorm van elkaar begroeten.

Vermeld moet worden dat de karateka’s Paul del Prado, Hedwig Lobman en John Reeberg een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de verdere ontwikkeling van de karatesport in ons land. Hulde ook aan alle anderen die zich hebben ingezet voor deze nieuwe tak van sport in ons land. Onze gedachten gaan in dit verband ook uit aan degenen uit deze sport die ons eerder hebben verlaten.Even stilteaub.!!

Voor uw informatie: de Surinaamse Karate Associatie is  officieel op 7 september 1982 opgericht (door Tirion)       In 1982 werd de SKA in tegenwoordigheid van Tirion in Taipeh (Taiwan) full member tijdens de algemene ledenvergadering van de WUKO(toen) .Tegenwoordig dragen zij de naam World Karate Federation.Cecil Tirion is de huidige voorzitter van de nationale bond Amateur Karate Unie (augustus 1986).De AKU is aangesloten bij de wereldkaratebond International Traditional Karate Federation(ITKF)

Suriname, in het bijzonder de karatewereld in ons land, gefeliciteerd!