Regering Bouterse – Adhin focust zich naast export naar verschillende landen ook sterk op de grote ontwikkelingen in ons westelijk buurland, Guyana en in Suriname, met betrekking tot de olievondsten. “Of we nou eindelijk olie gaan vinden of niet, we moeten anticiperen op de enorme inkomsten voor Guyana.” Zo uitte minister Stephen Tsang van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) op dinsdag 14 mei in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de Staatsbegroting.

“In februari 2020 starten ze met ongeveer 3 miljoen USD-inkomsten per dag uit de aardolie productie, daarom focussen wij op de dienstverlening, toerisme en handel”, aldus minister Tsang.

De bewindsman zegt verder dat er een serie van workshops gepland zijn om ondernemers bewust te maken van de mogelijke spin-offs. Hij doelt hiermee op exporten die zullen toenemen gezien de ontwikkeling in ons buurland en in ons eigen land op het gebied van de olie en gasindustrie. Het standaarden bureau in Suriname is bezig standaarden te ontwikkelen, zodat onze bedrijven kunnen meedingen met offertes van de multinationals in beide landen.

Met het oog op de ontwikkelingen in Guyana, zal Nickerie een grote rol spelen in het beleid. Op de middellange en lange termijn is een brug over de Corantijn van eminent belang voor de ontwikkeling van handel, industrie en toerisme. “De brug is een prioriteit, willen we meeliften met de ontwikkelingen in ons buurland, ongeacht wanneer wij olie gaan vinden.”

Minister Tsang zei verder dat er met het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C) mogelijkheden worden besproken. “Het project van de brug is reeds uitgewerkt, we zijn de verschillende financieringsmodellen aan het bekijken met potentiële investeerders. In hetzelfde licht, kijken we naar mogelijkheden voor het opzetten van industrieparken in het westen en het verbeteren en uitbreiden van de havenfaciliteiten.”