Minister Antoine Elias en zijn collega van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, verwelkomden tezamen met de ambassadeur van Cuba, Manuel Javier Rubido Díaz, de groep van vijftig Cubaanse artsen. De artsen arriveerden in de vroege ochtend van 18 juni 2019 en zullen voor een periode van drie jaren in ons land vertoeven.

Volgens minister Elias van Volksgezondheid is er al jaren een bestaande overeenkomst tussen de president van Cuba en de president van Suriname. “Het is binnen die bestaande mantelovereenkomst dat wij deze artsen hebben gehaald. De regering Bouterse wilt niet alleen denken aan Paramaribo. Ook in het binnenland moeten mensen fysiek naar de dokter kunnen. Op de plekken in Suriname waar er geen specialisten zijn, waar wij geen Surinaamse specialisten kunnen krijgen voor bijvoorbeeld het Wanica ziekenhuis, zullen we een beroep doen op de Cubanen”, zei de bewindsman. Voorts benadrukte de bewindsman dat de voorkeur altijd uitgaat naar Surinaamse medici en paramedici.

Volgens Edwin Noordzee, die de missie coördineerde, is het de bedoeling dat van de 50 artsen, 24 beschikbaar worden gesteld voor de Medische Zending en 26 hun krachten zullen verlenen aan de Regionale Gezondheids Dienst (RGD) welke opereert  van Marowijne tot Nickerie. Hij gaf verder aan dat de artsen aan bepaalde criteria moesten voldoen, alvorens te kunnen worden geselecteerd. De eerste vereiste was dat men de Engelse taal machtig moest zijn. Zij zullen verder gedurende vier maanden worden ingeburgerd, waarbij onder andere de Nederlandse taal, het Sranang Tongo en de Surinaams cultuur aan de orde zullen komen.

In de overeenkomst is opgenomen dat de artsen voor drie jaren te werk zullen worden gesteld in Suriname. Indien zich tussentijds Surinaamse artsen aandienen, zal de overeenkomst met de Cubaanse artsen langzaamaan worden afgebouwd. Momenteel zijn er in 96 landen Cubaanse artsen werkzaam.