President Bouterse en ambtgenoot Morales versterken bilaterale relatie

257

President Desire Bouterse en zijn Boliviaanse ambtgenoot Evo Morales hebben enkele overeenkomsten getekend.  Dit gebeurde vandaag op het Presidentieel Paleis. Een van de belangrijke zaken is de afschaffing van de visumplicht tussen de beide landen.

President Bouterse zei na het tekenen van de documenten dat beide landen gaan kijken op welke gebieden de samenwerking verder kan worden versterkt. President Bouterse prees zijn ambstgenoot voor de wijze warop hij zijn land bestuurt. Ons staatshoofd is ingenomen met de  de economische ontwikkeling in Bolivia.

Tijdens de bilaterale gesprekken is er onder meer van gedachten gewisseld over de technische samenwerking. In dit kader zullen er missies in beide landen plaatsvinden. Een andere belangrijk onderwerp tijdens de gesprekken was het milieu vraagstuk. Suriname is het meeste beboste land van de wereld met een dekking van 94,6%. Aan de wereld is gezegd dat tot maximaal 93% van het bos gereserveerd wordt in het kader van de milieuontwikkelingen. Volgens president Bouterse is het nu de tijd om te kijken naar de mogelijkheden voor financiering hiervan.

President Morales toonde zijn erkentelijkheid voor de warme wijze waarop hij en zijn delegatie door Suriname zijn verwelkomd. Het is een bijzonder moment omdat dit het eerste officieel bezoek van de president van Bolivia is aan Suriname. Deze band moet volgens president Morales gekoesterd worden. De stappen die beide landen maken lijken kleine stappen maar in de toekomst zal duidelijk blijken welke grote waarde deze beslissingen zijn geweest. Voor het Boliviaanse staatshoofd is de afschaffing van visa tussen de beide landen belangrijk. Ook is overeengekomen te investeren in de agrarische sector en is er gesproken over mijnbouw, water en land die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling van de bevolking.  Na de formele handelingen vertrok president Morales met gevolg richting Rusland.