Geen medaille voor Tjon A Joe op de 50m Vrije slag

211

Het is op de laatste zwemdag voor de Surinaamse zwemmer Renzo Tjon A Joe ook droog gebleven op de 50m vrije slag tijdens de Panam Games. Een dag eerder kwam hij niet eens door de serie op de 100m vrije slag.

In een sterk bezet veld in de eindstrijd moest hij zijn meerdere erkennen in de Braziliaan Giuseppe Brunos Frato die goud won in een tijd van 21.61 sec, Nathan Adrian (VS) zilver in een tijd van 21.87 sec. en diens landgenoot Michael Chadwick die brons nam in een tijd van 21.99 sec.

Het is opvallend dat alle drie medaillewinnaars onder de 22 seconden hebben gezwommen in de finale. Alleen Chadwick had in de series reeds die prestatie geleverd. Onze landgenoot eindigde op de 8e plaats in een tijd van 22.58 sec. en dat is 0.34 sec. langzamer dan de tijd die hij heeft gezwommen in de serie die morgen.

Na de race gelukte het de aanwezige surinaamse pers niet om van Tjon A Joe te vernemen hoe hij de race vond, ondanks die afspraak met hem was gemaakt. Met de deelname van Renzo op de 50m. vrije slag zijn de Spelen voor Suriname teneinde.

In de afgelopen weken hebben wij slechts een kwartfinale plaats op het onderdeel 200m wielrennen en een finale plaats op de 50m vrije slag zwemmen als beste prestaties gehad. Suriname sluit dus de Spelen af zonder een medaille. Deze editie is meegedaan met badminton, taekwondo, wielrennen en zwemmen. 
De laatste keer dat ons land op de Panam Games een medaille won, dateert van 1999 toen Carolien Adel op het onderdeel 400 individuele wisselslag in Winnipeg, Canada brons won met een tijd van 4.50.41 min.

Wilfred Gallant