Naar aanleiding van de geconstateerde stijging van de prijs voor tafeleieren, heeft het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en andere stakeholders op 2 augustus 2019 afspraken gemaakt, teneinde de prijzen te normaliseren. Conform de afspraak is er wederom met het ministerie van LVV op 13 augustus 2019 een evaluatie gemaakt met betrekking tot de stand van zaken.

Afgesproken is dat, de door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, vastgestelde maximale CONSUMENTENPRIJS voor een kippenei van Srd. 1.40, gehandhaafd blijft, gedurende de stressperiode (vooralsnog vastgesteld t/m 15 november 2019). Voor wat betreft de verkoop van eieren aan de consument is besloten dat;

  1. de winkelier een maximale consumentenprijs mag hanteren die als volgt wordt berekend: inkoopprijs + maximale winstmarge van 25%, indien hij middels een inkoopbewijs kan aantonen dat hij de eieren duurder heeft ingekocht dan de vastgestelde maximale opkoopprijs (max groothandelsprijs) voor een kippenei;
  2. de winkelier het ei voor maximaal Srd 1.40 dient te verkopen, indien hij geen inkoopbewijs kan overleggen. De winkelier riskeert in beslagname van de partij eieren, indien hij weigert de eieren tegen de vastgestelde maximale consumentenprijs van Srd. 1.40 te verkopen.
  3. de winkelier erop toeziet, dat hij het ei niet voor meer dan Srd 1,12 opkoopt, aangezien deze opkoopprijs is afgesproken met de producenten gedurende de stressperiode.

Na de stressperiode zal de maximale prijs wederom naar beneden worden bijgesteld om de prijzen van tafeleieren verder te normaliseren. De bevolking wordt verzocht bij vermoedens van prijsopdrijving de Economische Controle Dienst (ECD) in te schakelen via het telefoonnummer 483949. De winkeliers wordt gevraagd bij een hogere aangeboden opkoopprijs dan Srd 1,12 per ei, dit ook aan de ECD door te geven.