In het kader van Wereld Patiëntveiligheidsdag, welke jaarlijks wordt herdacht op 17 september, organiseerde de Pan American Health Organization (PAHO) in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, een workshop.

Deze workshop had tot doel samen te discussiëren over patiëntveiligheid, teneinde met betrokken actoren, onze samenleving en vooral de patiënt bewust te maken over patiëntveiligheid. “Het moet een aanzet zijn om de inspanningen voort te zetten teneinde dringende maatregelen voor vermijdbare schade en letselvermindering, te bewerkstelligen”, aldus Robert Mohamed, onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens Mohamed, die directeur Cleopatra Jessurun vertegenwoordigde, worden binnen de gezondheidssector al verschillende facetten van patiëntveiligheid gehanteerd. Echter is het noodzakelijk om gezamenlijke te kijken naar structurele en adequate aanpak wereldwijd. Het is vermeldenswaard dat in het licht van de patiëntveiligheid die het ministerie propageert, continue acties worden ondernomen, om deze hoger te tillen. Een voorbeeld daarvan is het aanpakken van de faciliteiten binnen de eerste en tweede lijnzorg, die garant moeten staan dat de zorg over het algemeen en de aandacht voor de patiënt in het bijzonder, kwalitatief verbetert.

De minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, had op deze bijzondere dag ook een boodschap voor de aanwezigen. In een video opname gaf de minister, die op dit moment in het buitenland vertoeft, aan dat de overheid in haar Nationaal Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn 2019-2028, onder andere verbetering van de kwaliteit, inclusief veiligheid, bij de levering van uitgebreide gezondheidsdiensten voor mensen, gezinnen en gemeenschappen heeft opgenomen. “Suriname is op weg om kwaliteitsvolle gezondheidsdiensten aan zijn mensen te waarborgen. Het is een lange reis vooruit, maar met een solide plan en toegewijd team van professionals kan het bereikt worden”, aldus de bewindsman.

Onder de participanten bevonden zich onder andere afgevaardigden van de Regionale Gezondheidsdienst (R.G.D.), de Medische Zending, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (A.Z.P.) en diverse zorginstellingen.