Met de verhuizing naar het voormalige gerechtsgebouw aan de Fred Derbystraat is de bereikbaarheid van de KMO Unit voor kleine- en middelgrote ondernemers behoorlijk verbeterd. Deze verbeterde ’Access to Finance’’ is van groot belang voor de economische groei van Suriname. Dat zei minister Stephen Tsang van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) maandag tijdens de feestelijke ingebruikname van het pand.

De KMO Unit is een werkarm van het ministerie van HI en T. Deze unit houdt zich bezig met het begeleiden van startende en doorstartende ondernemers tijdens en na het proces van hun financieringsaanvraag. Door een intensieve samenwerking met de Hakrinbank en de Godobank is het mogelijk geworden leningen te verstrekken met een rente van 10 procent. Deze relatief lage rente is mogelijk door een samenwerking met het Garantiefonds. Als het aan Tsang ligt zal de rente nog verder zakken richting 5 procent, zo zei hij bij de opening.


Deze lage rente wordt haalbaar door het werk van de KMO Unit die door hun begeleiding en monitoring veel werk uit handen nemen van de banken. De bank kan zich vervolgens focussen op de verstrekking van de lening. Ook het feit dat de KMO Unit de ondernemer begeleidt bij het succesvol afbetalen van de lening, geeft de banken de ruimte een lagere rente te hanteren. De toegang tot goedkoop kapitaal staat volgens Tsang niet alleen in Suriname hoog op de agenda. ‘’Overal in de wereld spannen regeringen, ngo’s (niet gouvernementale organisaties) en financiële instellingen zich in om de beschikbaarheid van werkkapitaal te realiseren. Dit leidt immers tot een beter ondernemersklimaat en dat is interessant voor buitenlandse investeerders.

Kortom, het mag duidelijk zijn dat deze KMO-unit een belangrijke functie vervult in dit streven van de regering’’, aldus de minister. Een ander voorbeeld van verbetering van het ondernemersklimaat is het project van Telesur, Su-Market. Dit is een online platform waar ondernemers hun producten op kunnen aanbieden. Vooral voor ondernemers in landelijke gebieden is dit een eenvoudige manier om hun koopwaar aan te bieden aan de grotere markten in Paramaribo en omstreken. En uiteindelijk ook aan de wereld. Het ministerie van HI en T is hier nauw bij betrokken.


Het nieuwe onderkomen van de KMO Unit werd maandag ingezegend door dominee Michael Stewart. Minister Tsang benadrukte dat deze oplevering slechts een begin is. ‘’We hebben veel plannen met dit gebouw. In dit pand willen wij, onder andere, in de nabije toekomst ook een Made in Suriname-winkel opzetten om Surinaamse producten te etaleren. Daarmee laten we investeerders, maar ook andere ondernemers en Surinamers, zien wat we hier allemaal maken en kunnen in Suriname. Dit zal meer Surinamers inspireren om ook te gaan ondernemen’’, aldus Tsang.


Donaghy Malone, voorzitter van het KMO-fonds riep in zijn toespraak alle relevante bedrijfslevenorganisaties op om zich in te zetten voor verbetering van het ondernemersklimaat in Suriname. Samen ondernemen, samen risico verkleinen, samen meer succes is daarbij het uitgangspunt.

Belangrijk daarbij is dat alle ondernemers in Suriname bereikt worden, zowel in de stad als in de landelijke gebieden, aldus Malone.
Voorlichting Handel, Industrie en Toerisme