Landbouw- en productiebeurs moet Saramacca in schijnwerpers plaatsen

325

Een mini Landbouw- en Productiebeurs met een verwachte bezoekersaantal van ongeveer 3000. Dit staat deze week op het schema staat van het districtscommissariaat Saramacca. Zij wil hiermee Saramacca weer in de schijnwerpers plaatsen en glorietijden doen herleven. De beurs vindt in verband met Marrondag plaats op woensdag 9 en donderdag 10 oktober.

“We willen in hoofdlijnen Saramacca weer opkrikken en een beetje bekender maken”, zegt Prewien Sewbalaksing, senior juridisch medewerker bij het Burger Informatie Centrum (BIC) Saramacca. Saramacca niet alleen bekend zijn als landbouwdistrict zegt Sewbalaksing. Hij benadrukt dat ook heel wat andere bedrijven er actief zijn. Hij noemt naast Staatsolie ook contractors, zwaarmaterieel- en veeteeltbedrijven. Hoewel voornamelijk de kleine bedrijven en ondernemers hun producten op de beurs zullen promoten, zullen ook enkele van de grote spelers van de partij zijn. Bij de kleine ondernemers gaat het onder meer om crafters en personen die kleding maken.

De beurs wordt gehouden in Groningen op het terrein van het districtscommissariaat. De voorbereidingen zijn volgens Sewbalaksing op schema. De meeste deelnemers zijn van Saramacca, met twee of drie uit de stad. Hoewel landbouwers niet echt belangstelling hebben getoond, zullen er wel landbouwproducten te zien zijn. Gopex NV die een grote speler is op gebied van groente-export, is ook aanwezig. Verder zullen twee bedrijven hun landbouwproducten opsturen om te worden tentoongesteld. Op de beurs zal zo’n beetje van alles wat aan bedrijvigheid is in Saramacca worden tentoongesteld, dus ook veeteelt en materiaal van contractors.

De opening vindt plaats op 9 oktober door middel van enkele activiteiten. Op 10 oktober zal er in verband met Marrondag een boom worden geplant. Op het programma staan onder meer een botenshow en culturele optredens.