Het Nationaal Archief Suriname (NAS) is onlangs gestart met een twee weken durende cursus ‘Ordenen en Beschrijven van archieven’ voor haar medewerkers. Deze cursus bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. In de archiefwet is opgenomen dat archieven in goede, geordende en toegankelijke staat moeten worden overgebracht naar het Nationaal Archief.

Rita Tjien-Fooh, nationale archivaris van Suriname, deelde ons mee dat tijdens de cursus de medewerkers van het NAS de kennis en de tools zullen worden bijgebracht voor het inventariseren van archieven. Dit is noodzakelijk, omdat archieven eerst geïnventariseerd en beschreven dienen te worden, voordat het beschikbaar wordt gesteld aan het publiek.

Deze cursus maakt deel uit van het project ‘Saving Suriname’s History’. Het is een project dat gefinancierd wordt door de Gerda Henkel stichting in samenwerking met de Radboud Universiteit, het Nationaal Archief Nederland en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Het doel van voornoemd project is om de archieven te ontsluiten, conserveren en digitaliseren. Het uiteindelijk doel is het beschikbaar stellen van de collectie aan het publiek, dan wel in de studiezaal alsook online, stelde Tjien-Fooh.

Het Nationaal Archief is de bewaarplaats van de overgebrachte archieven van zowel de centrale als de regionale overheidsorganen, alsmede van de parastatale bedrijven en instellingen. Al deze archieven vormen tezamen een belangrijk onderdeel van het cultureel-historisch erfgoed van Suriname. De hoofdtaak van het NAS is niet alleen om deze collectie van archieven deskundig en effectief te beheren, maar ook om de daarin opgeslagen informatie voor de Surinaamse burger en andere in Suriname geïnteresseerden zichtbaar te maken.