De ministeries van Handel, Industrie en Toerisme enNatuurlijke Hulpbronnen hebben samen met Business Match Business Group NV en de organisatie “One Basin Tree Nations (OBTN) vorige week een 2-daagse conferentie in Torarica gehouden. De conferentie had als thema de overgang naar een duurzame, op energie gebaseerde economie, in de Guyana’s.


De gasten werden verwelkomd door mevrouw Rachel Koningsbloem-Pinas, die de minister van Handel, Industrie en Toerisme vertegenwoordigde. Ze gaf aandat de Guyana’s op dit moment gezien worden als de regio met de grootste potentie ter wereld op het gebied van olie en gas. Voor de overheden van de Guyana’s is het nu belangrijk om de potentie om te zetten in realiteit. Het is daarbij belangrijk dat vooral ook lokale ondernemers hiervan kunnen profiteren, aldus Koningsbloem. Tijdens het congres kwamen uiteenlopende sprekers uit binnen-en buitenland aan het woord.


Om de lokale ondernemers in beeld te brengen bij de internationale bedrijven heeft Staatsolie samen met het Amerikaanse bedrijf DAI het ‘Staatsolie Supplier Registration Portal’ (SSRP) opgericht. Ayfara Herbonnet, data analist van DAI, legde uit dat dezedatabase als doel heeft het voor de buitenlandse olie- bedrijven die in Suriname actief gaan worden, makkelijker te maken om de juiste aanbieder van producten en diensten te vinden. Aanbieders van diensten en producten in Suriname, maar ook uit andere landen, kunnen zich gratis registreren in de portal. Op dit moment hebben zich ongeveer 375 bedrijven aangemeld. Ook in Guyana is een dergelijke database al actief, aldus Herbonnet.

Sjoerd Poort, managing director van VSH Transport gaf de aanwezigen een overzicht van hoe het ‘’veld’’ van bedrijven, overheden, organisaties die in de olie-industrie in Suriname actief zijn, eruit ziet. Ook liet hij zien wat er in de afgelopen tien jaar is gebeurd op het gebied van het zoeken naar olie voor de kust van Suriname en van de betrokkenheid van de Surinaamse bedrijven daarbij. Poort ging ook in op het belang van het baggeren van de Surinamerivier. Doordat het baggeren nog niet heeft plaatsgevonden, kon een aantal exploratieprojecten niet vanuit Suriname bevoorraad worden, maar moesten bedrijven uit Trinidad dat doen.

Volgens Poort is dit jammer omdat het heel belangrijk is dat Surinaamse bedrijven juist nu al, voor er echt olie wordt gevonden, ervaring opdoen met het samenwerken met internationale bedrijven uit de oliesector. Ook is het belangrijk dat die buitenlandse bedrijven inzicht krijgen in het aanbod van, en kennismaken met, mogelijke Surinaamse leveranciers van producten en diensten.


Ook is er een (klein) economisch nadeel geweest omdat Surinaamse bedrijven minder hebben kunnen verdienen met de toelevering van diensten en producten aan de olieplatforms op zee, aldus Poort.