Eerste stap naar standaardisatie binnen de kokossector een feit

402

Op basis van haar mandaat vastgelegd in SB 2006 no 30 Artikel 4 lid 1, is de Finale Draft Nationale Standaard “Kokosolie-Specificaties” door het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) ontwikkeld en bijgevolg vastgesteld als Nationale Standaard. Het SSB heeft als verantwoordelijke voor standaarden in Suriname met trots de Nationale Standaard “Kokosolie – Specificaties” afgekondigd op ’31 oktober 2019’.

Aan deze standaard hebben verschillende stakeholders uit de sector gewerkt, te weten: Reinier Taus & Gitana Plak van ECTAD- Suriname, Mohamed S. Khodabaks & Roel Ramautar van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Brenda van Daal & Melisa Deel van het Marron Vrouwen Netwerk, Rick Ong A Kwie van Principalis Consultancy, Drucenda Faerber van Shalom N.V., Florence Giddings & Bionella Benali van Consumentenkring, Roshni Sewradj van Bureau Openbare Gezondheidszorg, Chermine Burleson van districtscommissariaat (dc) Zuid-oost Wanica, Ricardo Vriesde & Dulci Faerber-Wielzen van dc Coronie, Joyce Toelsie van  dc Nickerie & Tanwir Hassankhan als Technisch Secretaris namens het Surinaams Standaarden Bureau.

Deze Nationale Standaard is een gemodificeerde adoptie van de Regionale Standaard ‘Coconut Oil – Specification’ van de CARICOM Regional Organization for Standards and Quality (CROSQ). De standaard specificeert de vereisten en de bemonsterings- en testmethoden voor kokosolie, die veilig en geschikt voor menselijke consumptie moet zijn en die ook voor huishoudelijk en commerciële doeleinden kan worden gebruikt.

De Technische Commissie die gewerkt heeft aan de Ontwikkeling van deze Standaard zal nu fungeren als een Nationale Mirror Commissie, die zal participeren aan de Revisie van de Regionale Standaarden voor Kokoswater van CROSQ, waarna deze Regionale Standaarden geadopteerd zullen worden als Nationale Standaarden. Middels deze tracht het SSB de eerste stap te leggen naar Standaardisatie binnen de kokossector, met als doel een bijdrage te leveren aan de verdere groei en versterking van de kokossector in Suriname.