Het Korps Brandweer Suriname (KBS) geeft bij monde van voorlichter Olton Pinas de juiste versie van wat een ‘in brand gevlogen’ gedeelte van de weg naar Nieuw Jacob Kondre zou zijn. Nadat foto’s en een filmpje van het gebeuren op het internet waren geplaatst, maakte men zich al gauw zorgen om wat voor situatie het zou gaan. Pinas zegt dat het om houtblokken ging die vlam hebben gevat.

De houtblokken waren dwars over de weg geplaatst ter verhoging en daarna met een laag lateriet afgedekt. Doordat er in de omgeving een grasbrand woedde, sloegen de vlammen uit naar de houtblokken waardoor de weg later inzakte. Pinas spreekt tegen dat een met houtblokken beladen truck de oorzaak is van het inzakken van de weg. Hij zegt dat de brandweer van de politie te Brownsberg de melding kreeg van een brand op de openbare weg, ongeveer 25km verwijderd van Atjoni. Ter plaatse bleken houtblokken in brand te staan.

De brandweer vroeg assistentie van Iamgold, die een graafmachine beschikbaar stelde en daarmee werden de brandende houtblokken uit elkaar gehaald, waardoor het vuur beter kon worden geblust. Een ondernemer kwam ook in met een motorspuit, zodat er water uit de nabijgelegen kreek kon worden gepompt. Volgens Pinas was de weg na de brand onbegaanbaar, maar Iamgold heeft zogenaamde boropasi aangelegd zodat automobilisten hun weg konden vervolgen. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.