Een delegatie van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) onder leiding van minister Stephen Tsang, heeft op 18 december 2019 een bedrijfsbezoek gebracht aan Lalfarms NV, het eerste gecertificeerde biologische fruitteelt bedrijf in La Solitude te Commewijne. Directeur Louis Tjon A Meeuw, die de delegatie een rondleiding gaf op zijn kersen areaal, benadrukte dat het heel erg belangrijk is om biologisch te telen, omdat dit verkoopt. De grote vraag in het buitenland naar zijn kersenpulp, die op een gecertificeerde manier wordt vervaardigd, bewijst dat men steeds meer bewuster wordt van gezonde producten, die zonder gebruik van chemicaliën wordt geproduceerd.


Het telen en verwerken van de Acerola, een kers variëteit, vindt daarom op een zeer kwalitatieve gegarandeerde en veilige manier plaats. Het begint volgens dhr. Tjon A Meeuw reeds bij het stekken van hun eigen plantjes, om zo de eigen variëteit te behouden. Daarna wordt er een zodanig verwerkingsproces gevolgd, dat de vitamine C niet kapot gaat bij het verwerken van de kersen tot pulp. De vaten, waarin de pulp gaat voor de export, worden ook zelf door het bedrijf gemaakt. Het product wordt hermetisch verpakt in gecertificeerde zakken en dan in de vaten verzegeld en wordt pas weer opengedaan, wanneer het de cliënt bereikt. Elke zegel heeft een eigen nummer, dus zou er iets mis mogen gaan met de inhoud van een vat, dan kan dat gemakkelijk gelokaliseerd worden tot aan de boom van waar de pulp afkomstig is. Het bedrijft houdt namelijk ook haar eigen “sample”op na. “Er mag best gesproken worden over een hele goede exportketen,”zegt de directeur. Lalfarms beschikt over zowel de iso certificering als het biologisch certificaat.

Op de 40 ha grond waar er 14000 kersenbomen staan, wordt er gestreefd om per jaar gemiddelde 60 kilo kersen per boom te oogsten. 75% hiervan wordt verwerkt tot pulp en in elk vat gaat er 185 kg pulp. Volgens één de medewerkers wordt deze pulp verder in Duitsland verwerkt tot medicijnen. Minister Tsang stelde voor dat het bedrijf een samenwerking aangaat met Slimgas om uit de 25% afval energie op te wekken. Daarnaast is het ook een optie dat Lalfarms doet aan agrotoerisme en dat zij opgenomen wordt in de Noord Commewijne Cluster. Dit vanwege het feit, dat de kreek, die langs het areaal loopt, uitkomt op de Commetewanekreek en verder richting de Commewijnerivier gaat. Toeristen kunnen dan via Lalfarms hun weg vervolgen naar de andere plantages zoals Frederiksdorp en Bakkie en dan zelfs door kunnen varen naar Torarica.

Lalfarms NV dat reeds 16 jaar bestaat, is eerst begonnen met het verbouwen van andere soortige fruit en fruit variëteiten, maar die zijn allemaal mislukt en daarna is het overgegaan tot kersen, die het heel goed doen. Dit landbouw bedrijf telt 31 fulltime medewerkers. Dhr. Tjon A Meeuw gaf tijdens de rondleiding aan, dat de oogst soms zo groot is, dat in de vakantieperiode er studenten worden aangetrokken om te helpen met het oogsten. Voor de directeur heeft hij te weinig grond om al zijn zelf gestekte plantmateriaal op te planten. Ook aan de toenemende vraag van zijn product in het buitenland kan hij niet voorzien. Samen met HI&T zal het bedrijf nagaan hoe die in de toekomst te kunnen voorzien aan deze vraag.