Slimgas NV onttrekt biogas en biologische mest uit grassen, keuken-,dierlijk- en menselijke afval. Dit bedrijf is samen met nog acht bedrijven in de 3e ronde van het Innovation for Firms Suriname (IFS) pilotprogramma in aanmerking gekomen voor een overheidsinvestering. Het IFS programma wordt uitgevoerd door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.
De IFS commissie heeft op 14 januari 2020 een bezoek gebracht aan een kerk van de stichting gemeente Gods Rainville in Matta, waar Slimgas NV een biogascentrale heeft opgezet. Het keuken- en menselijk afval wordt gerecycled tot hoogwaardige energie namelijk kookgas.

Senior Pastor Irving Chin Sie Jen van gemeente Gods Rainville, zegt dat het verlangen is om naast het pastorale en het bouwen van kerken, gemeenschapsontwikkeling te brengen in dat gebied. De biogascentrale zorgt voor economische ontwikkeling en één daarvan is energievoorziening. Bij het overlopen van 1 van de beerputten kwam hij op het idee om de hulp van dhr. Kuik in te roepen, die bezig was met biogas. Zo begon de bouw van een biogascentrale op het terrein van de kerk. Er worden 2 mensen opgeleid op het oord door dhr. Kuik, om de biogascentrale te onderhouden.

Ondernemer en directeur van Slimgas NV dhr. Samuël Kuik zegt dat hij gekozen heeft voor Matta, om de recreatieoorden in dat gebied en de gemeenschappen te tonen, dat er een oplossing is voor het afval probleem in Para. Het systeem op Matta bestaat uit 2 septic tanks en een biogassysteem dat rechtsreeks kookgas stuurt naar de keuken, dat genoeg is voor zeker 1 maand.

Het gebruik van biogas heeft als voordeel dat we geen kookgas hoeven te importeren daar we constant afval hebben, die niet meer gedumpt hoef te worden. De gemeenschappen zullen hierdoor minder last hebben van ongedierte en plagen. Met het installeren van dit systeem kunnen gebruikers zelf hun kookgas produceren. Uit een onderzoek van dhr. Kuik blijkt, dat Paramaribo genoeg kookgas kan produceren voor alle huishoudens. Verder kunnen auto’s ook op biogas rijden en kan men generatoren op draaien. “Dit alles zijn kostenbesparende factoren voor de gemeenschappen en het bedrijfsleven, waarmee er rekening gehouden dient te worden,” zegt de dhr. Kuik. Slimgas NV werkt aan duurzame gemeenschapsontwikkeling.