Al-Khemia Foundation Voorzitter Anwar Alibux overhandigt 60 maskers aan VHP voorzitter Chandrikapersad Santokhi . De gift is onderdeel van een donatie programma van Al-Khemia. Voor elke 4 maskers die worden geproduceerd wordt 1 gegeven aan een organisatie die gevoelig is voor Covid19 of kritisch is voor het land. De maskers zijn in Suriname gemaakt en moeten de grote vraag en hoge prijzen helpen drukken.

Voor lopende op de productie welke 16 maart zijn begonnen was er een ontwikkeling traject van 2 weken. De juiste materialen, vormgeving, filter type en doorlaatbaarheid moesten worden getest. Dit is gebeurd door het bedrijf Bux Engineering. De masker met model naam “Type-2” zijn geheel synthetisch, herbruikbaar en wasbaar. Dit moet ervoor zorgen dat de gebruiker of burger tot 10x langer gebruik kan maken van de masker. De masker kan met een beetje bleek middel worden gereinigd en is in 20 minuten zon al droog voor gebruik. Het komt met instructies voor goed en verantwoordelijk gebruik.

Dhr.Santokhi merkte op dat hij heel erg is ingenomen met deze bijdrage en dat de productie moet worden opgevoerd zodat basis bescherming weer betaalbaar wordt voor de gewone burgers. De VHP was er vroeg bij om China te helpen bij hun epidemie in Wuhan. Volgens de voorzitter van de VHP kan de covid19 epidemie alleen worden tegen gehouden als alle Surinamers goed samenwerken. De maskers zullen worden verdeeld.

De laatste week zijn er verschillende burgers gekomen met thuis gemaakt maskers om te voorzien in de nood vraag aan mondkapjes. “Als je niks hebt dan is alles welkom. Een beetje bescherming is beter dan geen bescherming. Maar we moeten voorzichtig zijn met maskers van lappen stof of kleding. Deze zijn geheel ongeschikt tegen covid19. Ze houden de virus lang vast, absorberen zweet en zijn moeilijker om schoon te maken. Er moet een clean room worden gebruikt voor masker productie met strenge hygiëne regels. Ook de dure chirurgische maskers van blauwe stof of papier zijn ver van ideaal. Dat zijn bloed spat maskers. Deze moesten in China al snel worden vervangen voor de piek van hun epidemie. Deze masker zijn het meest verkrijgbaar omdat andere landen er minder gebruik van maken. Sommige mensen denken nog dat maskers zijn bedoeld voor zieke mensen en dat het geen zin heeft voor gezonde mensen. Dit is wat de WHO ons verteld omdat er een ernstige tekort aan maskers was voor gezondheidsmedewerkers.

Sinds 16 maart is het wetenschappelijk bewezen dat covid19 asymptomatisch verspreid. Dit betekend dat een zieke persoon de virus al dagen kan zitten verspreiden zonder dat je symptomen hebt van griep of verkoudheid. Sinds vandaag is bekend dat de virus tot 3 dagen kan leven op stainless steel en 1 volle dag op karton of papier. Minstens 10% van alle covid19 patiënten zijn zo ziek geworden. Een masker zou velen toch hebben geholpen. Handen wassen is nog steeds onze nummer 1 prioriteit gevolgd door afstand te houden van elkaar. Sanitizer, mondkapjes zijn voor mensen die “zelf quarantaine” niet kunnen veroorloven. “No work & No pay” is standaard voor vele Surinamers. Met de economische crisis hebben mensen niet genoeg geld om thuis een maand te zitten. We moeten elkaar helpen. Ik ben optimistisch dat gaat blijken dat warmere landen minder snel covid19 verspreiden. Ook zijn er indicaties dat bepaalde etnische groepen wat beter bestendig zijn. Dit moet nog worden geconformeerd door de wetenschap. Gekoppeld met onze lage bevolkingsdichtheid moeten we een goede kans maken. Maar ik adviseer toch om te blijven voorbereiden.” Aldus Dhr.Anwar Alibux.