De eerste groep gestrande Surinamers in het buitenland vertoeft nu in het district Nickerie komende uit Guyana. Zij ondergaat nu de verplichte quarantaine van 14 dagen. Indien er symptomen zijn, zal de testing op COVID-19 geschieden.

Kolonel Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft deze informatie vrijgegeven tijdens de persconferentie van COVID-19 update op 19 maart 2020. 41 personen, waarvan 3 buitenlanders, zijn met de Canawaima-veerboot overgestoken naar Suriname. Na de mensen te hebben opgevangen en toegesproken, zijn er instructies gegeven aan de groep.

Onder begeleiding van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en NCCR is de groep afgevoerd naar Nieuw Nickerie. Zij zijn in twee faciliteiten in quarantaine geplaatst. Er zijn volgens kolonel Slijngaard geen noemenswaardige problemen. Dezelfde veerboot is teruggevaren naar Guyana met ongeveer 109 Guyanezen.

Het Nationaal COVID-19 Managementteam is nog steeds bezig met de overige authoriteiten en vliegmaatschappijen zaken te regelen om de overige gestrande passagiers terug te krijgen in Suriname. Tot en met 18 maart 2020 hebben zich bijna 800 personen geregistreerd uit 15 landen.