De eerste repatriatiegroep uit Miami die nu in thuisqurantaine zijn geplaatst, dient de stringente regels daarvan in acht te nemen voor 14 dagen. Aan hen zijn de regels van thuisquarantaine gisteren meegegeven. De autoriteiten zullen geregeld controle uitoefenen op de naleving van de voorwaarden. Indien er  verschijnselen zijn die op COVID-19 aanduiden, dient de persoon per direct contact te maken met de gegeven contactnummers. De persoon zal dan worden getest. De naleving van de voorwaarden van thuisquarantaine is één van de ernstige oproepen naar de gerapatrieerden, die tijdens de COVID-19 persconferentie van 22 maart 2020 is gedaan.

Karen Lewis-Bell, vertegenwoordiger van PAHO/WHO in Suriname, heeft tijdens deze persconferentie, bevestigd dat Cuba een laagrisicogebied van COVID-19 is. Zo ook wordt Curaçao gerekend tot een laagrisico gebied. Suriname heeft voor reizigers uit laagrisico gebieden een 14 dagen thuisquarantaine ingesteld. Laagrisico gebieden zijn gebieden waar er slechts sprake is van import of importgerelateerde transmissies van het virus.

Landen waar er ongecontroleerde transmissies zijn, zoals Nederland en de Verenigde Staten, worden gerekend tot hoogrisico gebieden. Voor deze groep zal een striktere quarantainemaatregel gelden. Voor vertrek van alle repatriatievluchten zal de status van COVID-19 van dat land worden gecontroleerd, omdat de status elk moment kan veranderen.

Het Nationaal COVID-19 Managementteam is drukdoende bezig om de gestrande Surinamers terug te halen. Momenteel wordt informatie ingewonnen van de gerepatrieerden over hun gezondheidstoestand en verblijfplaats voor thuisquarantaine in Suriname. Met deze informatie kunnen de authoriteiten vlottere beslissingen nemen met betrekking tot de (soort)quarantaine voor de gerepatrieerden.