“Gelet op mijn verantwoordelijkheid heb ik geen andere keus dan over te gaan op een partial lockdown.” Zo sprak president Desiré Bouterse op vrijdag 27 maart in zijn televisietoespraak tot de Surinaamse bevolking. Het staatshoofd heeft om verdere verspreiding van het COVID-19 coronavirus in ons land nog strengere maatregelen aangekondigd. Tijdens deze partial lockdown geldt de instructie dat men zich de komende twee weken, te beginnen vanaf zondagavond 29 maart 2020 van 08:00 uur ‘s avonds tot 06.00 uur de volgende ochtend niet op straat begeeft. Er wordt hierbij een uitzondering gemaakt voor mensen uit de zorg, veiligheid en essentieel bestemmingsverkeer ten behoeve van het werk. Samenscholing zal vanaf heden beperkt worden tot maximaal 10 personen. Het parlement, de regering en essentiële diensten zijn hiervan uitgezonderd mits zij social distancing in acht nemen. Alle kansspelgelegenheden en casino’s worden vanaf zaterdagmorgen 28 maart 10:00 uur tot nader order gesloten.

“Mochten wij constateren dat de samenleving zich hier niet aan houdt, dan zullen wij, in het belang van ons allen, genoodzaakt zijn dwingendere maatregelen te treffen”, aldus president Bouterse. Hij herinnerde eraan dat bij zijn vorige en eerste toespraak tot de bevolking met betrekking tot de aanwezigheid van het virus in Suriname (woensdag 18 maart), er sprake van 1 positief geteste COVID-19 geval. Thans is er sprake van 8 besmette gevallen. “Een verspreiding van dit virus zou voor Suriname rampzalig zijn”, benadrukt de president.

Hij wijst erop dat de overheid steeds maatregelen heeft getroffen, “niet om u onaangenaam te zijn, maar om levens te redden. Op dit moment hebben wij diverse bevestigde COVID-19 gevallen. We moeten er rekening mee houden dat deze gevallen snel kunnen toenemen. Op het moment dat wij zien dat er ongecontroleerde verspreiding is, is er géén weg terug. Suriname, zowel ons volk als het gezondheidssysteem kan geen epidemie aan!”

Volgens het staatshoofd heeft het Surinaamse team van experts op vrijdag 13 maart gelukkig heel snel gereageerd, door de grenzen direct te sluiten toen geval 1 ontdekt werd. Het is, aldus president Bouterse, van uitermate groot belang dat wij alle preventieve maatregelen nemen om zoveel als mogelijk het punt van community spreading te vermijden. “Daar gaan u, en ik, een zeer belangrijke bijdrage aan moeten leveren,” voegt de president eraan toe.

Hij zegt verder dat de situatie in de wereld snel aan het veranderen is en wij nu acuut mee moeten veranderen. President Bouterse benadrukt dat de wereld niet hierop was voorbereid, en Suriname dus ook niet. “Zoals dagelijks de feiten en informatie veranderen, stellen wij ook dagelijks onze vervolgacties vast,” sprak de president.

De toespraak van het staatshoofd is op de volgende link te vinden: