DNA-voorzitter Jennifer Geerllings-Simons heeft liever dat wij in Suriname gezamenlijk de strijd aangaan tegen het COVID-19 coronavirus dan ons druk te maken om zaken die er niet echt aan toe doen. Dat er momenteel een discussie wordt gevoerd over het aantal leden waaruit het parlement moet bestaan, houdt volgens Simons op wanneer gekeken wordt naar de vernietigende gevolgen van COVID-19. Tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII) spreekt zij van een “verschrikkelijk ding in de wereld”. “Het is niet alleen een ernstige gezondheidsvraagstuk, maar het vernietigt de hele wereldeconomie. Het gaat een zodanige wereldcrisis teweeg brengen en ook de fragiele Surinaamse economie vernietigen als wij niet samenwerken met elkaar. Het houdt dan op om erover te gaan discussiëren dat DNA uit 51 leden moet bestaan,” aldus de parlementsvoorzitter.

Voorzitter Simons spreekt van een tsunami en aardbeving die op ons afkomen in de wereldeconomie en –gezondheid. “Wanneer we wakker worden en China of Amerika de schuld gaan geven, gaat het te laat zijn”, voegt zij eraan toe. De DNA-voorzitter zegt dat wij met zijn alleen ervoor moeten waken dat het uit de hand loopt. Suriname kan zich geen epidemie veroorloven. Voorzitter Simons verwijst naar onder meer naar de Amerikaanse staat New York, die ondanks “haar prachtigste ziekenhuizen te wereld, veldhospitalen neerzet”. Voorzitter Simons brengt in herinnering dat er enkele weken geleden op social media er de draak mee werd gestoken toen er bij wijze van oefening veldbedden werden neergezet in de KKF-beurshal. “Het leek toen erop dat alleen Suriname dingen niet goed doet”, zegt ze. De parlementsvoorzitter benadrukt dat Suriname in de regio tot nu toe de meest langzame stijging van besmette gevallen heeft. “Laten we het zo houden, want als dat ding uitbarst gaan we het niet aankunnen. We moeten in Suriname van alle kanten ons uiterste best doen zodat het niet verspreidt.”

Het kan bij de parlementsvoorzitter niet in dat Surinamers hun kostbare tijd waarin zij een constructieve bijdrage kunnen leveren, liever gebruiken om vooral fake berichten de wereld in te sturen. Zo gaan er momenteel berichten rond dat het aantal COVID-19 patiënten op 40 staat, maar dat de autoriteiten dit niet bekendmaken om paniek te voorkomen. Hoewel voorzitter Simons zich ervan bewust is dat de teller, die nu op tien staat, nog verder kan stijgen, vraagt zij zich af of men zo graag wil dat aantal fors oploopt. Zij verzoekt de samenleving geen verwensing over het land te doen. De parlementsvoorzitter is dagelijks in contact met het COVID-19 Managementteam en de ziekenhuizen en bevestigt op basis hun informatie, niet alleen, maar ook op basis van berekening van de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie, het aantal gevallen in Suriname.

Zij laat desondanks een waarschuwend geluid horen: “Als wij niet luisteren, gaat het komen op een punt dat we het niet meer aankunnen”. Voorzitter Simons doelt hiermee op delen van de samenleving die niet wensen mee te werken en de maatregelen die gelden voor de partiële lockdown aan hun laars lappen. “Ongehoorzame jongeren die de politie provoceren en mensen die in de rij staan om dingen te kopen. Het zijn die gedragingen die gaan maken dat het virus zich verspreidt in Suriname,” laat de parlementsvoorzitter optekenen. Volgens haar is het nu het moment om met elkaar te zitten en nagaan hoe de situatie het hoofd te bieden.