De frontlinie die voor de samenleving misschien onzichtbaar is, werkt dag en nacht keihard tijdens deze COVID-19 epidemie. “Wat u ziet hier op de teller en wat u hoort tijdens de persconferentie, is maar een schets van wat er de hele dag gebeurt”, zei Volksgezondheid-directeur Cleopatra Jessurun tijdens de COVID-19 persconferentie van 6 april.

Ambulances van de RGD en straks ook die van het Militair Hospitaal, rijden bij tij en ontij uit om verdachte gevallen te onderzoeken die telefonisch binnen komen. Dagelijks worden via 178 ruim 1.000 telefoontjes verwerkt, aldus Jessurun. “Aan de zuster en de broeders die in de frontlinie zitten, bied ik namens het managementteam mijn hartgrondige dank.”

Naast de verpleegkundigen is er nog een hele ketting van hulpverleners. De afdeling Epidemiologie bijvoorbeeld die constant aan de telefoon zit om mensen in quarantaine te monitoren. “Het team achter de schermen werkt tot in de kleine uurtjes. Wanneer iedereen thuis zit, zijn zij nog aan het werken om de gezondheidszorg in Suriname te garanderen. Ik ben ze daarvoor zeer dankbaar.”