Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft samen met een aantal belangrijke partners gewerkt aan het kunnen bieden van psychosociale hulp in ons land tijdens de COVID-19 pandemie. Dit traject is uitgewerkt met medewerking van het ministerie van Volksgezondheid, Vereniging Sociaal Werkers in Suriname (VSWS) en Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO). Volgens SoZaVo directeur Angela Salmo is één van de taakstellingen van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting het bieden van de immateriële hulpverlening. Dit is dus een feit met het aanbieden van de psychosociale hulp.

Voor de hulpverlening wordt een korps van maatschappelijk werkers ingezet die de eerstelijnshulpverlening bieden en – op basis van de hulpvraag en noodzaak – kan een doorverwijzing naar specialisten (oa psychologen en orthopedagogen) geschieden.
De hulpverlening wordt aangeboden aan:
a. Mensen die terugkomen naar Suriname en in quarantaine worden geplaatst
b. Burgers (gemeenschap) die worden beïnvloed door COVID-19 maatregelen (bv. mensen blijven thuis; zijn deels inkomen kwijt of hun baan kwijt; moeilijke huiselijke omstandigheden; moeten met stress dealen etc).
Vanaf donderdag 30 april is de hulp beschikbaar via het nummer 123, bekend als de Kinder- en Jongeren telefoonlijn. Er kan worden gebeld tussen 08:00 uur en 16:00 uur. Deze lijn is onder de huidige omstandigheden niet alleen meer voor kinderen en jongeren maar ook volwassenen. Voor het binnenland worden mogelijkheden samen met de Medische Zending, uitgewerkt.
Naast het bellen, kan men ook mailen via de websites www.bel123.org of www.ikben.sr of een bericht sturen via de facebookpagina van de Kinder- en Jongerentelefoon. De mogelijkheid om te kunnen whattsappen, waarbij de hulpverlening 1×24 uur geboden kan worden, wordt nog uitgewerkt en zodra die beschikbaar is, wordt de gemeenschap geïnformeerd.