Zowel onze gezondheid als de spoedige afwikkeling van de volkswil zijn onze hoogste prioriteit. Dit zegt president Desiré Bouterse op maandag 1 juni 2020 in zijn televisietoespraak tot de samenleving. Het staatshoofd sprak in het kader van de recente ontwikkelingen rond COVID-19 waarbij vanwege de explosieve groei van besmettingen de code rood is gegeven.

De president roept op tot samenwerken en samen in gebed te gaan. “Wij hebben elkaar allemaal nodig. COVID-19 discrimineert niet tussen leeftijd, sociale status of politieke kleur. Laten wij Suriname niet verdelen, maar tot elkaar brengen en onze kracht verbinden, zodat wij samen zorgen dat Suriname gezond blijft.”

Het staatshoofd zegt dat wij de komende twee weken de grootste voorzorgsmaatregelen zullen moeten nemen voor onszelf en voor elkaar. “Zorgt u dat uw weerstand sterk is door veel groente en fruit te eten. Zorgt u dat u regelmatig uw handen kunt ontsmetten. Neem geen risico, voelt u zich grieperig, isoleert u zichzelf en bel 178! Laten wij allemaal extra zorgen voor de meest kwetsbaren onder ons.”

President Bouterse vraagt in het bijzonder aan de landgenoten in Marowijne, Sipaliwini en Nickerie om de rust te bewaren. “Heeft u gezondheidsklachten, maakt u dan contact met een medische post. De medische teams in het veld zullen u verdere instructies geven. Gaat u zich alstublieft niet verplaatsen en zo de kans op besmetting vergroten,” is het advies van het staatshoofd.