In verband met de huidige covid-19 situatie en de verscherpte maatregelen, waarbij per heden een totale lockdown van kracht is voor geheel Suriname, laat het ministerie weten dat haar essentiële diensten, aangepast beschikbaar zullen zijn voor het publiek. Hoe zeer de Covid maatregelen in acht moeten worden genomen en dus ook voor het ministerie gelden, zullen wij onze verantwoordelijkheid met betrekking tot de voedselzekerheid en voornamelijk de waarborging van de voedselveiligheid serieus blijven nemen.

Het ministerie is nog altijd verantwoordelijk voor de voedselvoorziening in ons land. De belangrijke diensten zoals de inspectie zullen nog altijd in het veld te zien zullen zijn om ervoor te zorgen dat de controle op veilig geteelde groente gegarandeerd blijft.

Ook de garantie op de bewerking van vlees- en vissoorten zijn voor het ministerie belangrijk, aangezien wij ook in deze periode ervoor moeten zorgen dat wij gezond consumeren.

De essentiële diensten zullen aangepast verleend worden. Zo zullen de diverse inspecteurs van de directoraten van huis uit naar de verschillende sectoren uitrukken en elektronisch verslag uitbrengen aan hun respectievelijke directeuren.

De controle op de import van voedselwaren blijft gehandhaafd en worden volgens de geldende voorschriften uitgeoefend, zodat de voedselveiligheid in ons land gegarandeerd blijft.

Naar aanleiding van het wederom sluiten van de diverse openbare markten beveelt het ministerie de landbouwers aan, om hun producten beschikbaar te stellen, met in acht name van de geldende covid maatregelen en de regels gesteld door de districts commissarissen bij de aanbieding hiervan, waardoor de samenleving instaat wordt gesteld om groente en fruit te betrekken.

Het ministerie wil hiermee inspelen op de huidige situatie en de landbouwers een hart onder de riem steken. De initiatieven van het ministerie dienen als stimulans en motivatie naar hen toe om alsnog hun producten te kunnen afzetten tijdens deze bijzondere situatie. Het ministerie laat de bevolking niet in de steek. Het ministerie roept de landbouwers op om zich bij het covid team te registeren voor het verkrijgen van dispensatie gedurende deze totale lockdown periode.

Het ministerie heeft steeds middels voorlichting een ieder opgeroepen om een eigen moestuin op te zetten. Hiertoe zijn er ook verschillende voorbeeldtuinen/kassen op het ministerie en enkele rayon/ressortkantoren aangelegd en bestond de mogelijkheid deze te bezoeken.
Vanwege de getroffen maatregelen door de desbetreffende autoriteiten, zijn deze rondleidingen tot nader orde stopgezet

Minister Rabin Parmessar geeft aan dat het ministerie haar diensten beschikbaar zal blijven stellen aan de gemeenschap. Als ministerie zijn wij zeer cruciaal in de hele voedselketen. Wij dienen garant te staan voor de voedselvoorziening en de voedselveiligheid in Suriname.